Dünya

Kırım'a yapılan saldırıda en az 8 Rus savaş uçağı yok edildi

Kiev, saldırının arkasında olmadığını savunuyor

11 Ağustos 2022 07:32

T24 Dış Haberler

Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'da bulunan Saki Hava Üssü'ne yapılan saldırıda Rus savaş uçaklarının yok olduğu ortaya çıktı.

The Guardian'ın incelediği uydu görüntülerine göre askeri üste meydana gelen 10'dan fazla patlamada en az 8 Rus savaş uçağı kullanılamaz hale geldi. 

Kiev, şu ana kadar saldırının sorumluluğunu resmi olarak reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, saldırının 'partizanlar' tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. 

Rusya da saldırıyı ciddi göstermemeye çalıştı. Rus haber ajansı TASS'a konuşan Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi ise patlamaların havacılık cephaneliğindeki birkaç bombanın tetiklenmesi sonucunda meydana geldiğini aktardı ve olayda hiçbir uçağın zarar görmediğini iddia etti.

Ancak uydu görüntülerinin yok olmuş uçaklar göstermesi, yapılanın hedefli bir saldırı olduğu yönündeki görüşleri artırdı. ABD merkezli Planet Labs tarafında paylaşılan görüntülerde yanmış uçakların yanı sıra üste çimenlik alanların da yandığı görülüyor.

Hava üssü, cepheye 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu durum, üssün Kiev tarafından uzun menzilli bir füzeyle vurulmuş olabileceği şeklinde söylentilere sebep oldu. New York Times'a konuşan ismi paylaşılmayan bir Ukraynalı askeri kaynak ise Zelenski'nin aksine saldırının arkasında Kiev'in olduğunu öne sürdü.