Gündem

Kira ile yarışan aidatlara düzenleme geliyor: Herkes yönetici olamayacak, tavan sınır gündemde

08 Ağustos 2023 08:56

Fahiş aidat tartışmaları sürerken, aidatlar için yasal çerçeve hazırlandığı belirtildi. Yönetim profesyonellere devredilecek, denetimi bakanlık yapacak.
 
Site sakinlerinin tepkisine yol açan fahiş aidat ücretleri için hükümet harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının hazırladığı yasal çerçeveye son şekli verildi. Çalışma, Meclis'e sunulacak. Buna göre, herkes site yönetemeyecek.
 
Sabah’ın haberine göre, sertifika almış tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine talip olabilecek. Şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.

10-15 bin lirayı buluyor

Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim yaşanmaya başlamıştı. Son yılların en büyük gider kalemleri arasına giren aidatlar özellikle İstanbul'da vatandaşın büyük tepkisine neden oluyor. İstanbul'da lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin lirayı buluyor.

Tavan sınır gündemde

Temmuz'da asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın ardından site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar gerçekleşmişti. Yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına geçilecek.