Gündem

Kılıçdaroğlu’nu tarif eden Emek ve Özgürlük İttifakı, “açık destek” için süreci bekleyecek

22 Mart 2023 14:30

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmama kararı alan Emek ve Özgürlük İttifakı, isim vermeden Kemal Kılıçdaroğlu’nu tarif etti. Ancak Kılıçdaroğlu’nun isminin açıktan dile getirilip getirilmeyeceği henüz net değil. İttifak bileşenlerinden Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) “Şu an için tarif yeterli. Yoğurda yoğurt demeye gerek yok” görüşü hakim. Türkiye İşçi Partisi de (TİP) “Net bir destek” konusunda acele edilmemesi gerektiğini savunuyor. HDP’de, Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı’nın hamleleri yakından izlenecek. TİP ise Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini bekliyor.

HDP’nin başını çektiği, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ile TİP’in yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tutumunu ortak bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Açıklamanın yapıldığı salonda, ittifaktaki tüm bileşenlerin temsilcileri yer alırken, parti yöneticileri de toplantıda hazır bulundu. İttifak adına ortak açıklamayı ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı.

Kılıçdaroğlu’nu tarif eden ifadeler dikkat çekti

Daha önce aday çıkartacağını açıklayan ancak bu kararını yeniden gözden geçiren Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açıktan destek vereceği söyleniyordu. Ancak Kılıçdaroğlu tarif edilse de aday çıkartılmayacağı açıklandıktan sonra herhangi bir isim verilmedi.

“Kürt sorununda çözüm için asli irade Meclis”

Kılıçdaroğlu, TBMM’de HDP’yi ziyaretinin ardından “Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir” derken, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın açıklamasında da “Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis’in asli bir irade olarak görüldüğü” vurgusuna yer verildi. İttifak açıklamasında “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” açıklamasıyla da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısındaki en güçlü aday Kılıçdaroğlu işaret edilmiş oldu.

“Yoğurda yoğurt demeye gerek yok”

Toplantının ardından partilerin üst düzey yetkilileri, açıklamayı T24’e değerlendirdi. HDP’li üst düzey bir yetkili, açıklamanın net olduğunu belirterek, “kamuoyunun gerekli mesajı alacağını” ifade etti. İttifak olarak şu aşamada isim belirtmeyi uygun görmediklerini kaydeden aynı yetkili, “Ancak tarifimiz çok net, yoğurda yoğurt demeye gerek yok. İsim için önümüzdeki süreci değerlendirmek gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

TİP, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini bekliyor

TİP’te ise HDP’ye göre biraz daha farklı bir hava olduğu görüldü. HDP ile henüz milletvekili listeleri konusunda tam bir uzlaşıya varamayan TİP’te yetkililer, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasının ardından henüz kendilerini ziyaret etmediğine dikkat çekiyor. Henüz bir adayı işaret etmek için erken olduğunu belirten TİP’li yetkililer, “İzleyeceğiz, bekleyip göreceğiz. Bir adayda karar verdiğimizde de desteğimizi ilan ederiz” ifadelerini kullanıyor. 

“Açık destek” ihtimaline yönelik iki seçenek üzerinde duruluyor

Edinilen bilgiye göre HDP, Kılıçdaroğlu’nun isminin net bir şekilde dile getirilip getirilmemesine yönelik karar için önümüzdeki günleri bekleyecek. CHP ile yapılan görüşmelerin ardından “açık destek” yönünde bir karar alınması halinde de farklı iki yol üzerinde duruluyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yine benzer bir toplantı yaparak “açık destek” ilan edebileceği ya da seçim çalışmaları sırasında milletvekili adaylarının sahada Kılıçdaroğlu’nun ismini dillendirebileceği belirtiliyor.