Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Yeni Zelanda yanıtı

"Beka, ezana saygısızlık, Mansur Yavaş dedi tutmadı, şimdi Yeni Zelanda diyor, o da tutmayacak"

18 Mart 2019 10:38

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda'da 50 kişinin öldüğü Müslümanlara karşı gerçekleştirilen saldırıya ilişkin sözlerine tepki gösteren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi.

Erdoğan, katliamı sadece Müslüman dünyanın değil herkesin lanetlemesi gerektiğini söyleyen ve "İslam dünyasından kaynaklanan terör, bütün dünyada farklı yorumlara yol açtı. İslam dünyasının da oturup düşünmesi gerekiyor, neden benim ülkemde terör var?” diyen Kılıçdaroğlu'na, "Müslümansan terörün kaynağının İslam dünyası olduğunu nasıl söylersin! İslam dünyası kendisine bir bakmalı, diyor. Bir Müslüman bunu Müslümanlara nasıl yakıştırır!” sözleriyle tepki göstermişti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın eleştirilerine karşılık olarak, "Mansur Yavaş dediler tutmadı, ezana saygısızlık dediler tutmadı. Şimdi bizim üzerimizden Yeni Zelanda’daki olayı gündeme getiriyorlar, o da tutmayacak. Bütün dünyanın lanetlediği bir olayı başka bir yere çekmeye, oradan siyasi rant elde edebilir miyim arayışına girmeye gerek yok. Siyaseten de ahlaki olarak da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Gazete Duvar'dan Özlem Akarsu Çelik'in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun, iktidar tarafından eleştirilen Yeni Zelanda'ya ilişkin sözlerine ilişkin açıklaması şöyle

"Konuşmamın tamamına bakıldığı zaman katliamı lanetledik. Bu katliamı yaratan Batı’nın ırkçı, İslam düşmanı siyaset adamlarının sorumluluğunun da ortada olduğunu hatırlattım. Bu katili yaratan İslam karşıtı, ırkçı politik yapılardır, bu yapıların yarattığı iklimdir. Bunun iyi sorgulanması lazım ve bu iklimin ortadan kaldırılmasının koşulları yaratılmalı. Teröre, kimden gelirse gelsin karşı olduğumuzu belirtiyoruz. 50 kişinin hayatını kaybetmesi bütün dünyada infial yarattı. Sadece İslam dünyası tarafından değil Hristiyan dünyası tarafından da lanetlenmeli. Vahşi, acımasız, insanlık dışı bir olay. Bu katilin yetişme koşulları, Müslümanlara düşman olması, bunu yetiştiren iklim, bunların sorgulanması gerekiyor. Gidip ibadet yapan insanları tek tek vurması akıl alacak olay değil. Irkçı ve İslam düşmanı bu ve benzer saldırıların vakit geçirmeksizin önüne geçilmeli. Katledilen Müslüman kardeşlerimizin hiçbir kabahatleri yok.

Beka dediler tutmadı, Mansur Yavaş dediler tutmadı, ezana saygısızlık dediler tutmadı. Şimdi bizim üzerimizden Yeni Zelanda’daki olayı gündeme getiriyorlar, o da tutmayacak. Bütün dünyanın lanetlediği bir olayı başka bir yere çekmeye, oradan siyasi rant elde edebilir miyim arayışına girmeye gerek yok. Siyaseten de ahlaki olarak da doğru değil.