Gündem

Kılıçdaroğlu’ndan 21 yıl önce Meclis çatısı altında hazırlanan “yolsuzluk” raporu için çağrı: Tozlu raflarda bekliyor…

"Kurumlar çürütüldü, ahlaksızlık kurumsallaştırıldı!"

22 Nisan 2024 08:17

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ahlaksızlığın kurumsallaştığı söylediği bir yazı kaleme aldı. “Bugün artık kaçınılmaz oldu... Yolsuzluk yapanlar, devletin gelirlerine çökenler hep el üstünde ve itibarlılar... Bugün yolsuzluk ve rüşvet adeta bir toplumsal kabule dönüşmüş durumda”  diyen Kılıçdaroğlu, 21 yıl önce TBMM’de kurulan komisyonca hazırlanan “yolsuzluk” raporu için “Tozlu raflarda bekliyor... Sahipsiz” çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu, bugün Cumhuriyet'te yayımlanan, 7 Ocak 2003‘te “yolsuzlukların sebeplerinin, sosyal ve ekonomik boyutlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” amacıyla verilen araştırma önergesine işaret yazısında, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile dönemin Ankara milletvekili Salih Kapusuz’un “yolsuzluk”lara ilişkin sözlerini hatırlattı. Önergenin kabul edilmesinden sonra oluşturulan komisyonun 19 Haziran 2003 tarihinde hazırladığı 1109 sayfalık raporunun TBMM çatısı altında düzenlenen en kapsamlı rapor olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinin yolsuzlukların önlenmesiyle ilgili köklü öneriler içeren” raporun Meclis Başkanlığınca Başbakanlığa gönderilmeyerek “tozlu raflara kaldırıldığını” ifade etti.

Kılıçdaroğlu, “TBMM, yürütme organı tarafından teslim alınmıştı. Bu teslimiyet daha sonra yapılan anayasa değişikliği ile bir kişinin tekeline verildi. Bugün maalesef tarihsel kimliğini ve kişiliğini büyük ölçüde kaybeden bir TBMM gerçeği ile karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Yolsuzluklarla mücadele edeceğiz söyleminden, yolsuzluk yapanları koruyan ahlak dışı bir anlayışa nasıl evrildik?” sorusunu gündeme getiren Kılıçdaroğlu, “Bunun yanıtı çok açık. Bütün kurumları çürütüp, ahlaksızlığı kurumsallaştırarak...” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bugün artık kaçınılmaz oldu... Yolsuzluk yapanlar, devletin gelirlerine çökenler hep el üstünde ve itibarlılar... Bugün yolsuzluk ve rüşvet adeta bir toplumsal kabule dönüşmüş durumda... Peki, ne yapmak gerekiyor? Bunu tam 21 yıl önce TBMM’de kurulan komisyon raporlaştırmış... Evet sadece raporlaştırmış... Tozlu raflarda bekliyor... Sahipsiz...” çağrısında bulundu.