Gündem

Kılıçdaroğlu: Sendikacı arkadaşlardan, o işsiz kişinin kendisini yaktığı Meclis duvarına bir karanfil koymasını beklerdim

"Ben sizdenim arkadaşlar; benim sizi, sizin de beni eleştirme hakkınız var"

23 Mart 2019 11:13

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da Tez Koop İş Genel Kurulu'nda konuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin duvarı önünde işsizlikten yakınarak kendisini ateşe veren işçinin ardından sendikaların gidip o duvara birer karanfil bırakmasını beklediğini söyledi. Yanında işsizlik dolayısıyla kendisini yakanlar ve intihar edenlerin listesini getiren Kılıçdaroğlu, "Toplumun her kesimine sahip çıkmak zorundayız" dedi.

"Ben sizdenim arkadaşlar. Benim sizi, sizin de beni eleştirme hakkınız var" diyen Kılıçdaroğlu, "Hak talebinin karşılığı hapis oluyor," diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Sendikalaşma ne yazık ki ülkemizde çok düşük. Bu 1980 darbesinin ürünüdür. Siz bir nevi kaymak tabaka sayılırsınız. Sendikanız var, TİS hakkınız var. Flormar işçileri ne yapsın, bir yıldır bekliyorlar. Burada bir nokta önemli, bir fabrika kapanırken, hak gaspı yaşarken diğerlerinden ses çıkmadı. Özelleştirmeler yapılırken ses çıkmadı. Bunda herkesin payı var.

"Kayıt dışı çalışma bir diğer sorun. Bu soruna en temel yanıt sendikalaşma ile verilir.Taşeron işçiler mücadeleden sonra kadroya alındılar. Emeklilik yaşı 65 oldu, vatandaş pirimini ödedi, çalışma süresini doldurdu. Emekli olacak yaşı bekleyeceksin diyor. Gidiyor patrona bana iş ver diyor patron sen yaşlısın diyor. Gidiyor devlete beni emekli et diyor, devlet yaşını bekleyeceksin diyor. Sorun geleceği görememekte.

"Eğer bir yerde sendika varsa kayıt dışı çalışma yoktur.

"Daha düşük ücret engellersin. Ben isterdim ki 3 konfederasyondan atağa kalksın. Bu hak talebinin karşılığı ne oluyor? Hapishane. 

"Taşeronlaşma; 31. yüzyılın kölelik düzeni. Taşeron işçileri örgütlenin ki sizin yanınızda olalım.

"EYT bir diğer kanayan yara. Bu düzenleme yapılırken yeterli tepki gösterildi mi hayır? Sorun geleceği görememekte. 2008’te çalışanların sırtından düzenleme yapıldı. SGK, Bağkur emeklilerinin aylığı yarıya indirildi. Ben isyan ettim bin liranın altında emekli aylığı alan binlerce kişi vardır diye. Hayır diye inkar ettiler sonra baktılar ki bin liranın altında emekli aylığı alan binlerce kişi var. Sonra çıktılar bin liranın altında olmayacak diye açıklama yaptılar. Ben isterdim ki sendikalar çıksın söylesin.

"Neden buna ihtiyaç duyuluyor? Emeklilik yaşı 65. 60 yaşında dedi patron kusura bakma senin işine son veriyorum. Hadi 2 yıl sigortadan para alıyor, 3 yıl ne yapacak. o zaman aile yardımları sigortasından almalı ama bu sigorta dalı bunu uygulamıyor. Türkiye buna imza atmış. Niye talep etmiyoruz bunu. Bakanlar kurulu bunu 102 sayılı sözleşmeyi 1974'te uygulamaya koymuş. Bu talebin gür bir sesle ifade edilmesi lazım. Bu ülkede 21. yüzyılda 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin altında parayla geçinmeye çalışıyor. Sendikanın destek vermesi, sizin de emekli olma hakkınız var demesi lazım. Toplumun her kesimine sahip çıkmak zorundayız.

"İşsizlik 8 milyona dayandı. Bakın bu liste, çıkardım ama burada okumayacağım, işsizlik dolayısıyla kendisini yakanlar ve intihar edenlerin listesi. TBMM'nin duvarına gelip bir işçi kendisini yaktı. Çözüm bulun diye mektup yazdı. Ben şunu beklerim, sendikacı arkadaşlar giderler, o işsiz arkadaşın kendisini yaktığı duvarın dibine birer karanfil koyarlar.

"Sorunumuz çok. Sayın Karamollaoğlu ifade etti; sorun akılla çözülür."



 

"Bir kurşunun hesabını yapıyorsan neden tank-palet fabrikasını satıyorsun?"