Gündem

Kılıçdaroğlu, aday tartışmalarına ne dedi?

CHP bugüne kadar 60 kentten 56’sının adayını açıkladı

04 Şubat 2019 07:44

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tartışmaların yaşandığı Parti Meclisi (PM) toplantısının kapanışında, “Yapılan eleştirileri parti içi muhalefet olarak görmüyorum. Demokrasi kültürü bizim köklerimizde var. Adaylarını bu kadar demokratik yollarla Türkiye’de belirleyen tek parti CHP’dir” dediği öğrenildi. CHP’nin bugün (4 Şubat 2019) yapılacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Kılıçdaroğlu’nun PM’den aldığı yetki kapsamında yerel seçimlerde yarışacak bazı adayları belirleyebileceği ifade ediliyor.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP’de önceki gün açıklanan sekizinci grup adaylarla birlikte İYİ Parti ile yapılan işbirliği kapsamında kalan neredeyse bütün büyükşehir ve il belediyelerinin adayları tamamlanmış oldu. CHP; ekim ayından bu yana toplam 8 farklı grupta PM toplantısı yaparak, adaylarını belirlemişti. Bu kapsamda bugüne kadar 18’i büyükşehir, 38’i il, 637’si ilçe ve 210’u belde belediyesi olmak üzere toplam 902 adayını belirledi. Başka bir deyişle İyi Parti’ye bırakılan 21 şehir dışında kalan 60 şehirden 56’sının adayı açıklanmış oldu.

Geri kalan adaylar alınan yetki kapsamında CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından doğrudan belirlenecek. Kılıçdaroğlu’nun doğrudan belirleyeceği adaylar arasında İstanbul’un Maltepe ve Silivri adayları ile İzmir’in Bayraklı ve Ankara’nın Etimesgut adayı yer alıyor. Bu kapsamda, bugün saat 14.00’te, gerçekleşecek MYK toplantısında geri kalan bazı adayların belirlenebileceği belirtiliyor.

Sekizinci grup adayların belirlendiği önceki günkü PM’de çıkan tartışmaların ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kapanışta yaptığı konuşmada, “CHP’nin adaylarını demokratik yollarla belirlediğini söylediği” öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, “Buraya getirilen isimleri belirlerken örgütlere sorduk, kamuoyu araştırmaları yaptık. İsimleri belirlerken hangi isimle başarının yakalanacağı dışında başka bir kriterimiz olmadı” dediği ifade edildi. CHP adaylarının belirlenirken kurultayın toplanması için imza verenlerin atandığını, vermeyen isimlerden aday gösterilmeyenler olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu’nun kurultay için imza atılıp atılmamasının asla bir kriter olmadığını söylediği belirtildi.

PM üyelerine seslenen Kılıçdaroğlu’nun “PM’ye gelen isimler MYK’den süzülerek gelen isimler oldu, sizlerin oylamasına sunuldu. Önergeler verdiniz oyladık. Eleştirilerini dile getirenler oldu. Değişen isimler oldu. Yapılan eleştirileri parti içi muhalafet olarak görmüyorum. Demokrasi kültürü bizim köklerimizde var. Adaylarını bu kadar demokratik yollarla Türkiye’de belirleyen tek parti CHP’dir” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.