Dünya

Kiev'in Kursk'taki ilerlemesi sürüyor; Britanya, İngiliz silahlarının Rus topraklarında kullanılabileceğini teyit etti

10 günü geçen Kursk saldırısı, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinden bu yana Kiev'in Rus topraklarından gerçekleştirdiği ilk büyük saldırı

15 Ağustos 2024 11:51

T24 Dış Haberler

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin Rus topraklarında İngiliz silahlarını kullanabileceğini teyit etti. 

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna'nın “Rusya'nın yasadışı saldırılarına karşı meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu" ve "bunun Rusya içindeki operasyonları engellemediğini” söyledi. Sözcü, “Hibe sürecinde ekipmanların uluslararası hukuka uygun olarak kullanılacağını açıkça belirtiyoruz” diye ekledi.

Muhafazakâr Partili eski savunma bakanı Ben Wallace'ın daha önce, uzun menzilli Storm Shadow füzeleri hariç Britanya tarafından tedarik edilen tüm silahların Rusya içinde kullanılabileceğini söylediği bildirilmişti.

Downing Street daha önce bu uzun menzilli füzelerin sadece Ukrayna sınırları içindeki çatışmalarda kullanılabileceğini söylemişti.

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik sürpriz saldırısının üzerinden 10 gün geçti ve birlikler Rusya'nın Kursk bölgesine doğru 30 kilometre kadar ilerledi. Bu, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinden bu yana Kiev'in Rus topraklarından gerçekleştirdiği ilk büyük saldırı. 

Ukrayna, Rusya'ya doğru ilerleyişini Ukrayna'nın kuzey doğusuna odaklamış durumda.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırıyı “büyük bir provokasyon” olarak kınadı ve Belgorod gibi sınır bölgelerinden yaklaşık 200 bin kişi tahliye edildi