Gündem

KESK iş bıraktı: "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz"

5’inci dönem Toplu İş Sözleşmesi hakem kuruluna bırakılmıştı

27 Ağustos 2019 15:51

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 3 milyon kamu emekçisi ile 2 milyon kamu emeklisini ilgilendiren 5’inci dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin hakem kuruluna bırakılmasına karşı Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. KESK’liler, “İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için yetkinin asıl sahiplerini g(ö)reve çağırıyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi.

"Tek çıkış yolunun kamu emekçilerinin ortak mücadelesi"

İstanbul'da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri iş bırakma eylemleri kapsamında 5'inci dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde açıklama yapan SES Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Fadime Kavak, 1 Ağustos'ta başlayan TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, “Enflasyonunun yüzde 30’u bulduğu koşullarda hükümet 3 milyon kamu emekçisine 2 milyon emekliye aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet yoksulluk güvencesizlik teklif etmiştir” dedi.

Bu karanlık tablodan tek çıkış yolunun kamu emekçilerinin ortak mücadelesi olduğunu söyleyen Kavak, “Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu hepimiz aynı gemideyiz diyenlere karşı geminin gerçek sahipleri olarak hakkımızı emeğimizin alın terimizin karşılığını istiyoruz diyerek tüm farklılıklarımıza rağmen birbirimize kenetlenmekten geçiyor” dedi.

"Danışıklı dövüşle top hakem kuruluna atıldı"

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Diyarbakırdaki kamu kuruluşlarında çalışan KESK’e bağlı sendika üyeleri de iş bıraktı. İş bırakma eylemine ilişkin olarak KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Defterdarlık binası önünde basın açıklaması yapıldı. “Güvenli bir gelecek insanlarca bir yaşam için bırakıyoruz” pankartı açılan açıklamada, “Vergide, ücrette adalet”, “Dolaylı vergilerle vergi soygununa son” dövizleri taşındı. Eyleme, KESK Eş Genel Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Eylemde konuşun Bozgeyik, 20 gün boyunca emekçilerin gerçek sorunlarının tartışılmadığı ve danışıklı dövüşle topun hakem kuruluna atıldığını belirtti. Bozgeyik, 20 gün süren müzakereler sonunda uzlaşma çıkmayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin devreye girmesine rağmen Memur - Sen yöneticileri tarafından bir anlaşma varmış gibi açıklamalar yapıldığına dikkat çekti.

Bozgeyik, “Başından beri kapı arkalarında Memur - Sen ile hükümetin yaptığı gizli görüşmeler, kapı arkalarında yürütülen faaliyetlerde açığa çıkmıştır. Memur - Sen’in bu yandaş tutumu bir kez daha teşhir olmuştur. Kamu görevlileri hakem heyetinin, 4 gündür devam eden çalışmalarının sendika ve toplu sözleşme yasasına aykırı bir durum teşkil ediyor. Çünkü hakem kurulu Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturuldu. 7’si hükümet, 4’ü sendikalardan oluşan hakem heyetinin tarafsız kalmasını beklemek acizliktir. Üstelik masaya 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi adına tek ‘yetkili’ olarak siyasi iktidarın, kamu idaresinin açık desteği ile hormon alarak büyütülüp, emek hareketinin içerisine Truva atı oynama rolü ile yerleştirilen bir yapı oturtulmuştur. Zaten ekonomik talepler dışındaki demokratik, özlük hakları toplu sözleşmeye konu alınmıyor. Sadece yüzdelik artışlar dışında” dedi.

Bozgeyik, var olan toplu sözleşme görüşmelerinin bir oyalamadan ibaret olduğu, emekçileri y"andaş sendika" aracılığıyla, açlığa, sefalete, güvencesizleştirmeye itmenin aracı haline getirildiğine dikkat çekti. Bozgeyik, kriz ortamı ile birlikte gittikçe ağırlaşan ekonomik koşullar, kamu istihdamındaki parçalı yapı ve iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve bu KHK’lerin kalıcı hale getirildiği düzenlemelerin kamu emekçilerinin çalışma yaşamını daha güvencesiz hale getirerek sorunları derinleştirdiğini kaydetti.

"Bütçe açığı gerekçe gösterilerek yokluk dayatılıyor"

Bütçe açığı gerekçe gösterilerek bir yokluk dayatıldığını belirten Bozgeyik, bütçenin yüzde 60’ının güvenlikçi politikalara harcandığını söyledi. Bozgeyik, şunları söyledi: “Biz biliyoruz ki bütçe olanakları emekçiden, işçiden ve yoksuldan yana kullanılmak istendiğinde bu ülkede emekçiler de, işçiler de insanca yaşama koşullarına erişeceklerdir.”

Ankara'da polis müdahalesi

KESK’liler, Ankara'da bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında, “İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için yetkinin asıl sahiplerini g(ö)reve çağırıyoruz” diyerek Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Kitlenin burada basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polis taşınan pankartı yırttı. Polisin müdahalesi üzerine KESK'liler, sloganlarla Mitatpaşa Caddesi’nde bulunan 5 Nolu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) önüne yürüdü. Burada kitle adına açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, “Adı üzerinde taraflar arasında hakemlik görevi yapmak için görevlendirilen bir kurulun tarafsız olması şarttır. Ancak mevcut yasalara göre toplu sözleşmede taraf olan hükümet tarafsız olması gereken, Hakem Kurulu üyelerinin çoğunluğunu belirlemektedir. Böyle bir Hakem Kurulundan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur” dedi.

"Bu görüşmelerin hiçbir resmi niteliği yoktur"

Daha sonra söz alan KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, polisin müdahalesine tepki gösterdi. Gürbüz şunları söyledi:

“Kullandığımız en demokratik hakkın, hukuksuzca engellenmesine izin vermeyeceğiz. Hakem heyetinde bugün 4’üncü gününde olan görüşme yarın sonlanacak. Memur - Sen’in orada 4 gün boyunca ne kadar iki yüzlü ve iktidar yanlısı tutum aldığına tanık olduk. Bu görüşmelerin hiçbir resmi niteliği yoktur. Burada ve bulunduğumuz her yerde bu iki yüzlü tutumu teşhir edeceğiz. Emeğimizi, alın terimizi alana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Herkesi KESK çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz.” 

"Hükümet kamu emekçilerine sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif etti"

KESK Dersim Şubeler Platformu, bir günlük iş bırakma eylemi ile ilgili Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek, Seyit Rıza Meydan’ına yürüyüş gerçekleştirdi. Burada açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Başkanı Özcan Gürtaş, 1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığına dikkat çekti. Gürtaş, gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda hükümetin 3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon emekliye, aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ettiğini söyledi.

Yaşanan tablonun karanlık olduğunu ve bunun tek çıkış yolunun “hak verilmez mücadele ile alınır” ilkesi ile ortak mücadeleyi yükseltmelerinden geçtiğini belirten Gürtaş, tüm konfederasyonları, sendikaları, kendilerini yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı mücadele etmeye çağırdı.

"Sefalet ücretini kabul etmiyoruz"

Adana'da İş bırakan KESK'liler, Abidin Dino Parkı'nda bir araya geldi. Emekçiler adına açıklama yapan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alaattin Süzer, sefalet ücretini kabul etmediklerini vurguladı. TÜİK’in çarpıtılmış enflasyon rakamları ile yıllardır emekçilere yaşatılan kayıplara rağmen her seferinde tarihi başarı nutukları atıldığına işaret eden Süzer, “İktidarın çıkarını emekçilerin çıkarı üzerinde tutan yandaş sendikaların artık masada söz sahibi olmaları, gerçek bir toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut fason toplu sözleşme sistemine karşı grevdeyiz” dedi.