Seçim 2024

“Kent Uzlaşısı” kapsamında yerelde AKP ile de görüşülüyor iddiası

Mersin’de anlaşma tamam. İstanbul’da Esenyurt, Kadıköy, Adalar ile Adana’da görüşmeler sürüyor

17 Şubat 2024 17:47

31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere ilişkin siyasi partilerin ittifak arayışlarında da son tura girildi. CHP-Dem Parti arasındaki ittifak görüşmeleri kesildiği yerden tekrar başladı. İstanbul Esenyurt’ta DEM ve sol grupların talebi ile aday değişikliğine gidilirken Adalar ve Kadıköy ile İzmir ve Adana’da görüşmelerde son düzlüğe girildi. Mersin’de sürdürülen görüşmelerde ise ön anlaşmaya varıldı. Bu kapsamda DEM Parti,  Akdeniz’de adayına destek verilmesi, Toroslar’da ise CHP’den istediği bir ismin adaylığı karşılığında Büyükşehir’de aday çıkarmama kararı aldı. DEM Parti ayrıca “Kent Uzlaşısı” kapsamında yerelde sadece CHP ile değil AKP dahil bazı siyasi partilerle de görüşmeler sürdürdüğü ileri sürüldü. Görüşmelerin sürdüğü iller arasında Hatay ve Adana da yer alıyor.

CHP ile DEM Parti arasında başta İstanbul olmak üzere, büyükşehirler dahil birçok kentte sürdürülen ittifak görüşmeleri kısa bir kesintinin ardından yeniden başladı. İstanbul'daki görüşmelerde DEM Parti’nin Esenyurt ve Adalar’a ilişkin talebine CHP’nin mesafeli yaklaşması ve Mersin ile Adana dahil bazı ilçelere ilişkin taleplere zamanında yanıt verilmemesi iki parti arasında görüşmeleri tıkamıştı. Bazı seçim bölgelerinde ittifak yapılması kapsamında açık ve şeffaf görüşmeler yapan CHP ve HDP yönetimleri, Kürt seçmen yoğunluğu bulunan İstanbul, Mersin, Adana’daki kilit kentlere ilişkin görüşmelerde dün ilerleme sağladı. İstanbul’da DEM dahil sol ve sosyalist parti ve grupların talebi doğrultusunda CHP daha önce açıkladığı adayı Ali Gökmen’i adaylıktan çekerek yerine eski CHP İl Başkan Yardımcısı İsmail Topkaya’yı aday gösterdi. Aday değişikliğinin DEM’in “Kent Uzlaşısı” talebinin kabul görmesi olarak gösterildi. 

Esenyurt anlaşması diğer kentlerde yapılan görüşmelere de olumlu yansıdı.  Bu kapsamda Mersin’de kent dinamiklerinin katılımı ile iki parti arasında sürdürülen görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. HDP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Mersin’de CHP ile DEM Parti arasında uzlaşmaya varıldı. Bu kapsamda Akdeniz ilçesinde DEM Parti adayı desteklenecek. MHP’nin güçlü olduğu Toroslar ilçesinde ise güçlü bir aday çıkarılmasına yönelik iki parti arasında isim arayışı tartışılıyor.

Üst düzey DEM yetkilisi, CHP ile DEM Parti arasında sürdürülen görüşmeler ve varılan anlaşmalara ilişkin T24’e önemli bilgiler verdi. Yetkili, “Kent uzlaşısı” kavramının bazı kesimler tarafından yanlış lanse edildiğini ve farklı bir zemine çekilmeye çalışıldığını söyledi. DEM Parti yetkilisinin T24’e ittifaklara ilişkin önemli açıklamalarından satır başları şöyle: 

* Mersin’de kent dinamikleri kent uzlaşması için tartışma yürüttü, sadece DEM Parti ile ilgili değil. Bizim çeperimizdeki görüşler belli yerlerde adaylar üzerinde konsensüs sağlama kararı aldı. Mersin Büyükşehir’de aday çıkarıp çıkarmamayı tartışıyoruz ancak büyük oranda kent uzlaşısı sağlanırsa biz aday çıkarmayacağız. Israrla söylüyorum, Mersin’in yerel kararıdır, merkezi düzeyde alınmış bir karar değil.

* Adana’da da Mersin’e benzeri bir uzlaşı zemini doğrultusunda tartışma yürüyor. Mersin’in kent dinamiklerine benzer Adana’da aynı kent dinamikleri harekete geçmiş, tartışma sürüyor. O konuda anket sonuçları, adaylara ilişkin tartışmalar sürüyor. Bu kapsamda İzmir’de tartışmalar, görüşmeler var. DEM Parti olarak aday profili ile kentin dinamiklerini esas alacağız. Kent bize ne derse, anketler bize ne derse, eğilim yoklamaları doğrultusunda hareket edeceğiz. Mersin ve İzmir dosyası kapanmadı.

“Yerelde AKP ile görüşme yapılıyor”

* Herkes kent uzlaşısını sadece CHP lehine veya aleyhine değiştirdiğimizi düşünüyor. Bu büyük bir yanılgı AKP adayları ile de yer yer yerel güçlerimiz, yerel dinamiklerimiz görüşüyor. Mesele Antakya, Adana dahil bazı kentler öyle...

* Özellikle dikkati çekeyim, kentin dinamikleri baskın olan, anketlerde güçlü çıkan adaylarla görüşme yapıyorlar.

Esenyurt’ta sadece DEM yok

* Esenyurt’la ilgili sadece biz değil diğer güçlerde, Sol-Sosyalist, demokrasi güçleri, yöre dernekleri ve o eksendeki bütün inanç kurumları bir tartışma yürüttü. Tartışmada yönetim ve belediye başkan adaylığı konusunda tüm kentin dinamiklerine hitap edebilecek, Kürt aday ya da Kürtlere hitap edebilecek bir aday; bütün dinamiklere hitap edecek bir yönetim oluşursa pekala uzlaşmaya, tartışmaya varız. Bu sadece Esenyurt ölçeğinde bir durum. Bu böyle bilinmeli.