Gündem

Kenan Işık’a AKM’de veda töreni; "Tüm Türkiye için babalık görevini üstlendi"

30 Temmuz 2024 11:48

2014 yılında geçirdiği kazanın ardından beyin kanaması geçiren ve 10 yıldır komada olan ünlü sunucu ve oyuncu Kenan Işık, 76 yaşında hayatını kaybetti. Kenan Işık için Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) siyasetten sanat dünyasına pek çok isim katıldı. Işık’ın cenazesi yarın Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilecek.

Usta sanatçı Kenan Işık, 21 Mart 2014 günü spor sonrasında girdiği saunadan sonra beyin kanaması geçirmişti. Işık, ameliyata alınmış ve komaya girmişti. 10 yıldır tedavi gören Kenan Işık, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kenan Işık'ın eşi Beril Işık, çocukları Ahmet ve Mehmet Işık, kardeşi Mehmet Cengiz Işık, torunu Doruk Işık, Burcu Akar, tarihçi İlber Ortaylı, sanatçı Zafer Algöz ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Bakan Ersoy: Onun sanata olan aşkı her zaman ilham kaynağı olmuştur

Kenan Işık'ın vefatının sadece ailesi ve yakınları için değil sanat camiası ve tüm Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu dile getiren Ersoy, "Kenan Işık sadece sahnede sergilediği eserlerle değil aynı zamanda yönetmenlik, yazarlık ve televizyon programcılığı alanlarında eşsiz katkılarıyla da hepimizin kalbinde çok özel bir yer edinmiştir. Onun sanata olan aşkı her zaman ilham kaynağı olmuştur" dedi.

Eserleri kadar kişiliğiyle de yediden yetmişe tüm halkın sevgisini kazanmış bir isim olan Işık’ın geçirdiği kaza sonrasında tüm Türkiye’nin onun için derin bir üzüntü duyduğunu aktaran Ersoy, şu ifadeleri kaydetti:

"Bugün onun ardından yaşadığımız bu büyük kaybın acısını hep birlikte paylaşıyoruz. Bakanlığımızda da bir süre müşavir olarak görev almış olan Işık, yönetmen olarak da pek çok ödüle layık görülmüş bir isimdi. Onun kültürümüze kattığı değerler, sanat alanında gösterdiği önderlik ve genç sanatçılara sunduğu destekler asla unutulmayacaktır. Kenan Işık'ın hayatı boyunca sergilediği sanatçı duruşu, çalışkanlığı ve azmi bizler için daima bir yol gösterici olacaktır. Onun bıraktığı miras sanat camiamız için bir hazine niteliğindedir ve bu mirası yaşatmak, onun anısına gösterebileceğimiz en önemli vefadır."

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı: Kültürümüzün taşıyıcılarından biri

Törende konuşan Tamer Karadağlı, "Bugün çok değerli bir kayıp vesilesiyle bir aradayız. Emekli sanatçımız Kenan Işık'ı kaybetmenin derin üzüntüsüyle toplandık. Türk tiyatrosunun en seçkin isimleri arasında giren Kenan Işık kalplerimizde önemli bir yer edildi. İnsanlığını ve samimiyetini de seyirciye geçiren ender isimlerdendi. Mesleğine adanmış hayatıyla sadece bir sanatçı değil, kültürümüzün taşıyıcılarından biri olmuştur. Kenan Işık'ın hayatı ve başarıları, özellikle tiyatro camiamız için büyük bir gururdur" ifadelerini kullandı.

Oğlu Mehmet Işık: Tüm Türkiye için babalık görevini üstlendi

Kenan Işık'ın oğlu Mehmet Işık da şu ifadeleri kullandı:

"Kenan Işık'ın küçük oğlu diye düzelteyim. Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Babam her şeyden çok iyi, adaletli ve merhametliydi. Memleketin insanını tanımış ve çok sevmişti. Abim ve benim dışımda ülkenin tüm insanları için babalık görevini üstlendi. Anadolu'yu ve kültürünü sanatının merkezine koydu. Her oyununu Anadolu'nun ruhuyla harmanladı. Nur içinde yatsın, hepimizin başı sağ olsun."

İmamoğlu: Beyefendi tavrı hiçbir zaman aklımızdan çıkmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bugün çok değerli tiyatro ve seslendirme sanatçısı, sunucu, gazeteci, kültür insanı Kenan Işık'ı kaybetmeyen büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Kenan Bey, toplumun her kesimi tarafından sevilen, saygı gören ve takdir edilen bir insandı. Gerek sahne üstünde gerek kamera arkasında birbirinden başarılı birçok çalışmayla, gönülden insanların sevgisini kazanmıştır. Oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliği, yazarlığı, sanat çalışmalarıyla birlikte TV sunuculuğu da ayrı bir yer almıştı yaşamında. Ve özellikle kendisini ekranda daha iyi tanırken, sadece bir programla insanlara ne kadar güzel mesajlar, topluma ne kadar kıymetli anekdotlar sağladığını, bir yarışma programından bile, o kısacık diyaloglarla inanılmaz dersler veren, inanılmaz katkılar sunan bir insandı. O etkileyici sesi, beyefendi tavrı hiçbir zaman aklımızdan çıkmayacak.

“Bugüne kadar hayatımıza kattığı tüm güzellikler için teşekkürler”

Çok yönlü bir insandı. Bir başka yönü gazetecilik. Ama bizim için çok özel bir tarafı da bu şehre hizmet etmiş olması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmenliğini de üstlenerek, güzel kentimize de hizmet sunan değerli bir hemşehrimizdi. Kendisine minnettarız. 10 yıl boyunca açıkçası hep kendisinden iyi bir haber alma dileğinde bulunduk. Eminim, milyonlarca insanımızın duası onunla olmuştur. Ama ne yazık ki aramızdan ayrıldığı haberini hep beraber aldık. Bugüne kadar hayatımıza kattığı tüm güzellikler için kendisine yürekten teşekkür ediyoruz.”

Kenan Işık kimdir?

Tam ismiyle Yusuf Kenan Işık, 1 Ekim 1947'de Malatya'da dünyaya geldi. Ortaöğrenimini devam ettirdiği yıllarda okul tiyatrosunda oyunculuğa başlayan Işık, lise eğitimi için gittiği Ankara'da Meydan Sahnesi'ne girdi.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde okumaya başlayan Işık, öğrencilik yıllarında tiyatrodan hiç kopmadı ve 1972'de Devlet Tiyatrosu sanatçısı oldu.

Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra Şehir Tiyatroları genel sanat yönetmenliği ve senaristlik de yapan usta isim, çeşitli dizilerde de rol aldı.

Bir dönem gazetecilik de yapan Kenan Işık, "Kim Milyoner Olmak İster" isimli yarışma programıyla seyircilerin beğenisini kazandı. Işık, 10 yıl önce fenalaşıp dengesini kaybederek kafasını yere çarpması sonucu beyin kanaması geçirmişti.