Gündem

Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Kemer'deki yangın 3. gününde; İzmir ve Kütahya'daki orman yangınlarına da müdahale ediliyor

26 Temmuz 2023 09:15

Antalya'nın Kemer ilçesi Göynük Değirmendere Mahallesi'nde 24 Haziran Pazartesi akşamı saat 21.08’de başlayan orman yangını sürüyor. İzmir ve Kütahya'da da ormanlar yanmaya başladı. İzmir'in Kınık ilçesinde başlayan yangın nedeniyle alevlerin ilerlediği Çiftlik, Balaban ve Karatekeli mahalleri tedbir amacıyla boşaltıldı. 

Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgede alevlere, sabah saatlerine kadar gece görüşlü helikopterlerle ve karadan müdahale edildi.

Kemer ilçesindeki orman yangını gecede devam etti

Sabahın ilk saatlerinden itibaren ise yangına çok sayıda helikopter ve uçak da müdahale etmeye başladı.

Bölgedeki helikopterler, denizden aldıkları suyu, yanan alanlara taşıyarak söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Karadan da çok sayıda arazöz, iş makinesi, itfaiye araçları ve orman işçileriyle alevlere müdahale sürüyor.

Yangın söndürme çalışmalarına Rusya'dan destek

Orman Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, yangına 10 uçak, 27 helikopter, 73 arazöz, 7 iş makinesi, 654 personel ile müdahale edildiği kaydedildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığınca yapılan açıklamada, Antalya'daki yangın söndürme çalışmalarına 2 adet BE-200ES amfibi uçağı ile destek verildiği bildirildi.

Uçakların yangın bölgesine 800 tondan fazla su attığı bilgisi verilen açıklamada, pilotların zorlu dağlık arazide yoğun duman ve zayıf görüş koşullarında görev yaptığı vurgulandı.

Pazartesi başladı 

Antalya'nın Kemer ilçesi Göynük Değirmendere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda pazartesi saat 21.08'de yangın çıktı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

Kütahya'da da orman yangını başladı 

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına karadan müdahale sürerken, 1 helikopter ile takviye ekipler de bölgeye sevk edildi. Yangın, saat 15.00 sıralarında Gevrekler köyü bölgesindeki ormanda çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar sonrası bölgeye çok sayıda itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekibi sevk edildi. Yangına 15 arazöz 6 su ikmal aracı, 6 dozer, 1 su tankeri ve 10 ekip ile müdahale ediliyor. Karadan söndürme çalışmaları sürerken, bölgeye 1 yangın söndürme helikopteri de sevk edildi. 

Kütahya 

İzmir'de 2 ilçede yangın 

İzmir'in Kınık ve Ödemiş ilçesinde de ormanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Kınık ilçesinin İbrahimağa Mahallesi'nde saat 14.13'te, henüz belirlenemeyen bir nedenle ormanda yangın çıktı. Yangını görenlerin ihbarıyla İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 5 helikopter, 20 arazöz 5 su ikmal aracı ve 3 dozer ile söndürme çalışması başlatıldı. Havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. 

Ödemiş ilçesinin Küçükkavulcuk Mahallesi’ndeki ormanda, saat 13.56'da, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 4 helikopter, 17 arazöz, 10 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 ilk müdahale ekibi ile belediyelerin itfaiye ekiplerinin çalışma yapıldı. Havanın kararmasıyla yalnızca karadan çalışabilen ekiplerin çalışması sonucunda yangın, 9 saat sonunda kontrol altına alındı.

Yangın bölgesine müdahale araçlarının girişinde sorun yaşanmaması ve tedbir amaçlı olarak Birgi-Bozdağ kara yolu özel araç geçişine kapatılmıştı.

 3 mahalle tahliye ediliyor

İzmir'in Kınık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangının risk oluşturduğu 3 mahallenin tedbir amaçlı tahliyesine karar verildi.

Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, AA muhabirine, yangının söndürülmesi için tüm kurumların seferber olduğunu, çok sayıda ekibin sahada görev yaptığını söyledi.

Doğruer, yangın bölgesine yakın olan Karatekeli, Balaban ve Çiftlik mahallelerinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine başlandığını belirterek, "Umarım ekiplerimizin özverisiyle yangın kısa sürede kontrol altına alınır." dedi.

Kınık