Gündem

Kayyım protestoları 50. gününde sürüyor: "Hiçbir savaş Kürt halkının kazanımlarını yok edemeyecek"

07 Ekim 2019 15:08

İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri ile Diyarbakır’ın Kulp ve Erzurum’un Karayaza belediyelerine kayyımların atanmasına karşı 19 Ağustos’ta başlatılan Demokrasi Nöbetleri, 50. gününe girdi.

Diyarbakır'da Lise Caddesi'nde sürdürülen Demokrasi Nöbeti'nde konuşan HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürtlerin dayatılan savaşta geri adım atmayacağını belirterek, “Rojava saldırmak halkların birliğine saldırmaktır” dedi.

Van'daki Demokrasi Nöbeti’ne katılan HDP’li vekil Murat Sarısaç, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehditlerine sessiz kalınmaması konusunda demokrasi güçlerine çağrıda bulundu.

Mardin’de 50’nci gününe giren Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Milletvekili Pero Dündar, Kuzey Doğu Suriye’de savaş bataklığına sürüklendiğini söylediği Türkiye'yi, “Bu yol, doğru bir yol değildir” diyerek uyardı.

Diyarbakır

Eylemlerin sürdüğü merkezlerden biri olan Diyarbakır’da, kayyım atanan büyükşehir belediyesi karşısındaki Lise Caddesi’nde süren Demokrasi Nöbeti’ne bugün görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, HDP milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Nöbet eylemi, Türkiye’nin bölgeye yönelik askeri operasyon tehditlerine tepki olarak atılan “Bîjî berxwedana Rojava", "Bijî berxwedana gelan" sloganları ile başladı.
 
Sonrasında konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, AKP-MHP iktidarının varlığını sürdürmek için savaş kararı aldığını, ancak bu savaşın kazanımının olamayacağını söyledi. 
 
Yürütülen savaş karşısında güçlü bir duruş göstereceklerini söyleyen Ceylan, “Kürtlerin kanı üzerinden anlaşma yapanların kaybedeceğini, Kürtlerin ise kazanacağını” ifade etti.

"Kürtler geri adım atmayacaktır"

Onun ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ise, 50 gündür devam eden direniş üzerinde durdu. Kayyımların yolsuzluklarını çarşaf çarşaf ortaya koyanların görevlerinden alındığını belirten Aydeniz, yüzyıllardır Kürtlere savaş dayatılsa da, Kürtlerin geri adım atmadığını ve atmayacağını ifade etti.
 
Aydeniz, "Rojava saldırmak halkların birliğine saldırmaktır. Efrin’de gördük. Yaşanan hak ihlallerini gördük. İnsanların diline, kültürüne yapılan saldırıları gördük. İnsanların nasıl kaçırılıp öldürüldüğünü gördük. Oradaki savaş iktidarın bitmesi anlamına da geliyor. Onlarca savaş suçu işleyenler, bugün tekrardan savaş başlatıyor. Savaşta ısrar, tarih, insanlık ve birlikte yaşama saldırıdır. Hiçbir savaş Kürt halkının kazanımlarını yok edemeyecek. Savaşlara karşı direnerek kazanacağız" dedi. 
 
Yapılan konuşmalar sonrası Demokrasi Nöbeti, oturma eylemiyle son buldu.

Van

Van'da HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde gerçekleştirilen nöbet eylemine HDP'li milletvekilleri, belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Direne direne kazanacağız", "Eş başkanlık mor çizgimizdir" ve "Kayyum gidecek, halk gelecek" sloganlarının atıldığı eylemde, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç açıklamalarda bulundu. 
 

"Yaşamını yitiren Kinyas Gülcan'a 3 gün yemek verilmedi"

Sarısaç, dün kaldırıldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutuklu Kinyas Gülcan’ın, ayağında bulunan platinin çürümesi sonucu enfeksiyon kaptığını ve cezaevine yönetimine yaptığı başvurulara rağmen revire götürülmediğini söyledi. Partisinin ve avukatların yaptıkları başvurular sonucunda Gülcan’ın hastaneye sevk edildiğini ancak üç gün boyunca hastanenin bodrum katında bekletildiğini aktaran Sarısaç, bu sürede tedavi edilmediğini ve yemek verilmediğini ifade etti. Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklunun bulunduğunu dile getiren Sarısaç, hasta tutukluların ölüme terk edildiğini söyledi. 

"AKP, IŞİD’in yapamadığını yapmak istiyor"

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehditlerine değinen Sarısaç, “Kürtler IŞİD ve El-Nusra gibi insanlık düşmanı örgütlere karşı savaştı. Bu örgütlerin insanlığa, kadınlara, çocuklara nasıl baktığını hepimiz biliyoruz. Bugün görüyoruz ki; AKP-MHP iktidarı IŞİD’in yapamadığını, yapmak istiyor. Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler'de (BM) Rojava’yı kendi topraklarına katmak istediği bir harita gösterdi. Erdoğan, BM'de İsrail’in işgalci politikalarını eleştirirken, iki dakika sonra kendisi işgal haritasını yayınladı. Bugün herkesin bu savaşa karşı çıkması ve ses çıkarması gerekiyor" diye belirtti. 

"Savaş politikalarına sessiz kalınmamalı"

Türkiye’nin savaş politikalarına karşı sessiz kalınmaması gerektiğini dile getiren Sarısaç, “Aydınlara, sivil toplum örgütlerine ve halka çağrımızdır; yapılan bu zulümlerin tek sebebi faşist güçler değildir, bu savaşa karşı sessiz oluşumuzdur. Yapılan zulümlere karşı devrimci ve hakikati esas alan bir tavırla karşı durun. Bu faşizmi tarihin çöplüğüne birlikte gönderelim” çağrısında bulundu.
 
Nöbet eylemi, yapılan açıklama ardından gerçekleştirilen oturma eylemiyle sona erdi.

Mardin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki üç büyükşehir belediyesine kayyım atanması üzerine Diyarbakır, Van ve Mardin’de başlatılan Demokrasi Nöbetleri, 50’nci gününe ulaştı.
 
 
Mardin’de HDP İl Örgütü binası önünde tutulan nöbete 50’inci gününde çok sayıda kişi katıldı. Kente gezmek için gelen iki turist, karşılaştıkları eylemcilerin fotoğraflarını çekmek istedi. Ancak turistlere engel olan polisler, çektikleri fotoğrafları sildirdi. O anların ardından bir süre oturma eylemi ile devam eden Demokrasi Nöbeti’nde HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar konuştu.
 
Dündar, yaptığı konuşmada Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük askeri operasyon tehdidi üzerinde durdu.
 
Yaşanan son gelişmelere dikkat çeken Dündar, AKP’nin savaş kararı aldığını belirterek, “Bu iktidar akıl tutulması yaşıyor. Türkiye şu an büyük bir komplo hazırlıyor. Bu savaş komplosu ile Rojava’ya dönük saldırılara hazırlanıyor. Bu komplonun içinde Avrupa ülkeleri ve ABD’nin de eli bulunuyor. ABD diyor ki; ‘ben operasyona dahil olmam.’ Böyle söylüyor çünkü Türkiye’ye 'ölmek de öldürmek de senden olacak' mesajı veriyor. Bu Türkiye’nin hayrına olan bir şey değil. Türkiye’nin harap olmasına neden olacak bir karardır” diye konuştu.
 
Türkiye’nin ABD eliyle bilinçli olarak bataklığa çekildiğini söyleyen Dündar, şunları kaydetti:
 
“DAİŞ’in tarihi bellidir. DAİŞ’in tarihi savaş, soykırım, katliam tarihidir. ABD, DAİŞ’in sorumluluğunu da Türkiye’ye veriyor. DAİŞ’in yeniden harekete geçmesinin önünü açıyorlar. Doğru bir aklın ortaya çıkması ile durdurulan DAİŞ çetelerinin yeniden harekete geçmesini bekliyorlar. Türkiye’yi Ortadoğu’da, Rojava’da bir bataklığa sürüklüyorlar, savaşa sürüklüyorlar. Biz de diyoruz ki; bu yol, doğru bir yol değildir. Türkiye bu komploya dahil olmaktan vazgeçmeli, savaşa girmekten vazgeçmeli."
 
Kayyıma karşı olduğu gibi savaşa karşı da direniş içinde olacaklarını söyleyen HDP’li vekil, tüm demokratik kamuoyuna barıştan yana tavır sergilemesi çağrısında bulundu.
 
Dündar’ın konuşması sonrası nöbet eylemi alkışlarla son buldu.