Gündem

Kayyım atamalarının 45. gününde protestolar sürüyor: 31 Mart kazanımlarına yapılan darbe Türkiye halklarının irade gaspıdır

02 Ekim 2019 17:16

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının 45. gününde protestolar sürüyor.

Diyarbakır’da Demokrasi Nöbeti’nde konuşan siyasetçi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, "31 Mart kazanımlarına yapılan darbe, ne yol arkadaşım Mızraklı’nın iradesinin gaspıdır ne de Amed, Mardin ve Van’ın irade gaspıdır. Türkiye halklarının gaspıdır. Türkiye yargısının, geleceğinin gaspıdır” dedi.

Diyarbakır

Diyarbakır’da, polis ablukası altında olan Büyükşehir Belediyesi’nin hemen karşısında yer alan Lise Caddesi'nde devam eden nöbete eylemine, görevden alınarak yerine kayyım atanan DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Batman'da 1993 yılında katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın ailesi, HDP’li vekiller, HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, HDP’nin Mardin İl Örgütü ve Siverek’ten gelen yurttaşlar katıldı.

Nöbet, gençlerin seslendirdikleri şarkılar ve sloganlarla başladı. Sonrasında yapılan konuşmalarda ilk sözü HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan aldı.

Ceylan, kayyım atanan belediyeleri geri alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Eyleme katılan isimlerden siyasetçi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, konuşmasında “31 Mart ve 23 Haziran egemen güçlere de iktidara da bir fırsat sağladı. Barış olmadan demokrasi, demokrasi olmadan adalet olmuyor. Kayyum, 1960’tan günümüze darbelerin, geldiğimiz noktanın sonucudur. Savaş politikalarının sonucu kayyumdur. Başka bir darbedir. 31 Mart kazanımlarına yapılan darbe, ne yol arkadaşım Mızraklı’nın iradesinin gaspıdır ne de Amed, Mardin ve Van’ın irade gaspıdır. Türkiye halklarının gaspıdır. Türkiye yargısının, geleceğinin gaspıdır” dedi.

Demokrasi Nöbeti’ni selamlayan Birdal, “Kısa sürede her şey iyi olmayabilir. Ama onlar bu gaspı geri almak zorunda kalacaklar. TBMM yeni yasama dönemine yargı reformuyla başladı. Bunu yapacaksanız, eğer gerçekten adalet istiyorsanız, hukuk ve insan haklarına bağlılık istiyorsanız; ilk yapmanız gereken soruşturma sonuçlanıncaya kadar Amed, Mardin ve Van belediye eş başkanlarını göreve iade etmelisiniz. Kayyumu ‘Ankara’ya alıyoruz’ demeliler. Bir bütünen demokrasi, hukuk, insan hakları için Amed, Van ve Mardin halkının direnişine, demokrasi çığlığına, barış çığlığına başta ana muhalefet olmak üzere bütün demokrasi güçleri karşılık vermelidir. Emekçiler yeniden ürettikleri üzerinde söz ve karar sahibi olacaklarsa ‘kayyuma hayır’ demeleri gerekir. Türkiye’nin demokratikleşmesinde rol oynayacaklarsa, kayyuma ve darbeye ‘hayır’ demeleri gerekir” diye konuştu.