Gündem

Kayyım atamalarının 19. gününde protestolar sürüyor: "Hırsızlara itaat etmeyeceğiz"

06 Eylül 2019 12:50

İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanmasına tepkiler sürüyor. 

Diyarbakır

Mezopotamya haber ajansında yer alan habere göre, Diyarbakır Lise Caddesi üzerinde süren oturma eylemine, HDP milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve MEBYA-Der üyelerinin yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. Nöbetin tutulduğu Lise Caddesi’nde polis ablukası sürerken, vatandaşlar attıkları sloganlar, çaldıkları düdük ve alkışlarla kayyım atamalarını protesto etti. Protestonun sürdüğü alanda kurulan serbest kürsüde vatandaşlar düşüncelerini dile getirdi.

Lise Caddesi üzerindeki nöbete, HDP milletvekilleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu, siyasi parti, MEBYA-DER, TUAY-DER, Barış Anneleri Meclisi, İstanbul Din Alimleri Derneği yöneticileri, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri, TJA aktivistleri, HDP'li belediye eş başkanlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

Yapılan iki saatlik eylemin ardından açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, kayyım politikalarına karşı yükselttikleri sesinin tüm dünyaya ulaştığını söyledi. Halkın mücadelesinin kazanacağını dile getiren Ceylan, "Direnişimizi nasıl kıracağını bilemeyen AKP, ailelerimizi HDP'nin önüne göndererek meşruiyetimizi kırmaya çalışıyorlar. O aileler de bunu çok iyi bilsinler ki güvenebilecekleri biziz. Ancak beraber barışı getirebiliriz, ancak beraber dağları ve zindanları boşaltabiliriz. HDP'siz bunların hiçbirini yapamazlar. Kalıcı bir barış için direnmeye devam edeceğiz. Kayyımları belediyelerimizden göndereceğiz" dedi.

KKP Genel Başkanı: Bu bir sivil darbedir

Demokrasi Nöbeti'ne her gün katılan KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, AKP'nin kayyım politikalarına tepki göstererek, "AKP, Kürt iradesine karşı intikam politikalarını sürdürdükçe daha da batacaktır" dedi. Belediyelere atanan kayyumları "sivil darbe" olarak değerlendiren Çiftyürek, bu darbenin de halkın değerlerine dönük olduğunu söyledi. Nöbetteki direnişin ilk günkü gibi kararlılıkla sürdüğünü vurgulayan Çiftyürek, kayyum atamalarının yapıldığı ilk günde polisin sert müdahalesine rağmen halkın sokaklara çıkarak direndiğini belirterek, direnişin sadece 3 kentle kalmadığını aksine tüm Türkiye'ye yayıldığını ifade etti. Hükümetin yayılan direnişten korktuğunu dile getiren Çiftyürek, bundan kaynaklı da HDP'yi kriminalize etmeye çalıştığına dikkat çekti. Halkın kayyum politikalarına çok ciddi tepki gösterdiğini belirten Çiftyürek, halkın direnişinin önüne geçilmesi için de hükümetin elinden gelen her şeyi yaptığına işaret etti. 
 
 
Çocuklarının dağa götürüldüğü iddiasıyla HDP Diyarbakır İl Örgütü önünde oturma eylemi yapan ailelere de değinen Çiftyürek, yapılan eylemin de provokasyon olduğunun altını çizdi. Bu tür provokasyonlara karşı soğuk kanlı olunması gerektiğini aktaran Çiftyürek, "Biz bütün anaların ister asker ister polis ister gerilla annesi olsun; göz yaşları ortaktır. Ama gördüğümüz şey HDP üzerinden bir provokasyon yapılmak isteniliyor" dedi.

Mardin

"Halkımızın iradesinin üstünde irade tanımıyoruz"

Kayyım atamalarına karşı Mardin’de de devam eden 'Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP’li Hüda Kaya, “Halkımızın iradesinin üstünde irade tanımıyoruz” dedi. Kaya, İBB’ye kayyım atama tehdidinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik ise, “İnançlara, vatana, halka sizden daha büyük hainlik eden olmadı” ifadelerini kullandı. 

Eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini söyleyen Kaya, “Kayyumlar ve atayanlar defolup gidinceye kadar, halkımız özgürleşinceye kadar, insanlar, ülkemiz nefes alıncaya kadar her ne şart altında olursa olsun, direnişimize, mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha buradan ifade ediyorum” dedi. 
 
Kayyum atamanın sadece politik bir hamle ve zihniyetten ibaret olmadığını kaydeden Kaya, eve giren hırsız örneği vererek, “Hırsızlara evet demeyeceğiz. Hırsızlara itaat etmeyeceğiz. Hırsızlara boyun eğmeyeceğiz. Hırsızlara teslim olmayacağız. Bizim itirazımız halkın iradesini çalanlara karşı. Bizim itirazımız ‘Sandık kırmızı çizgidir. Atananlar seçilmişlere ahkam kesemezler’ diyen zihniyetin bugün geldiği noktayadır. Biz atamaları kabul etmiyoruz. Seçilmişlerin halkımızın iradesinin üstüne irade tanımıyoruz” diye konuştu.

Soylu'nun İBB'ye 'kayyım tehdidi'ne yanıt

İktidarın, kayyum politikalarına karşı mücadelenin devam ettiği bir ortamda halen kayyum atama tehditlerini sürdürdüğünü belirten Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul’a kayyum atanacak mı?” sorusuna verdiği “Pazar günü cevabını vereceğim” yanıtına sert tepki gösterdi. 
 
Soylu için “sözde İçişleri Bakanı” nitelemesinde bulunan Kaya, şunları ifade etti:
 
“Türkiye’nin canına okudunuz. Türkiye’de özgürlükleri yok ettiniz. İnsanlığı, ahlakı, maneviyatı yok ettiniz, çürüttünüz. İnsanlar sizlerin yüzünden dinden, Allah’tan, kitaptan uzaklaşır hale geldi. Şiddetle, nefretle dini özdeşleştirir hale getirdiniz. Tacizle, tecavüzle dini eşleştirir hale getirdiniz. Hırsızlıkla, gaspla, şiddetle her türlü kötülüğü inançlarla eşleştirir hale getirdiniz. Bu inançlara, vatana, halka sizden daha büyük hainlik eden olmadı bu Türkiye tarihinde. Bu halk sizi unutmayacak. Yaptığınız hainliklerle, zulümlerle, şiddetle tarihe geçtiniz. Adaleti gerçekleştirinceye kadar, zulmünüz bitinceye kadar, halkımız özgürleşinceye kadar her yerde mücadele etmeye değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sizin kötülüklerinize teslim olmayacağız.”