Gündem

Kayyım atamalarının 11. gününde protestolar devam ediyor | "Kayyım darbedir, oyumu geri istiyorum"

Kayyım protestolarına Yeşil Sol Parti'den de destek geldi

29 Ağustos 2019 12:19

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına tepkiler sürüyor. Kayyım atamalarının 11. gününde HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları, belediye meclis üyelerinin katılımı ile Diyarbakır'da yapılan protestolara destek artarak devam ediyor.

Diyarbakır'daki oturma eylemi bugün de Lise Caddesi'nde gerçekleştiriliyor. Zılgıt, sloganlar ve ezgilerle devam eden eylemde kayyım karşıtı sloganlar atılıyor. Artı Gerçek'ten Remzi Budancir'in haberine göre, eylemde serbest kürsü oluşturuldu. Eyleme katılan yurttaşlar, söz alarak neden eylemde olduklarını anlatıyor. 

Diyarbakır’da kayyımlara karşı başlatılan eylemlere destek verenlerden biri de Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal oldu. Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, ortak bir mücadeleyle bu sürecin geriletebileceğini söyleyen Tutal, "AKP – MHP bloku seçim öncesi kayyum atama sinyali vermişti. ‘Eğer bölgede HDP seçilirse biz kayyum atacağız, herkes adımını ona göre atsın’ diye tehditlerde bulunmuştu. Bizler açıkçası böyle bir gelişme olacağını bekliyorduk. Ama bu kadar erken beklemiyorduk” dedi.

Tüm demokrasi güçlerinin kayyımlara karşı bu kentlerde yaşayan halklarla omuz omuza olması gerektiğini ifade eden Tutal, "Demokratım diyen herkesin buna karşı çıkması gerekir. Bu mücadeleyi çoğaltması gerekir. Ancak ortak bir mücadeleyle bu süreç geriletilebilir. Açık söylemek gerekirse kayyumlar gidecek, eş başkanlar dönecek diyoruz" diye konuştu.

"Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek"

Lise Caddesi'nde oturma eylemi gerçekleştiren kalabalık, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

"Kayyım darbedir, oyumu geri istiyorum"

 
Oturma eylemine, Mali Müşavirler Platformu üyeleri yürüyüş yaparak katıldı. “Kayyum darbedir”, “Oyumu geri istiyorum” yazılı dövizleri taşıyan platform üyeleri, “İrademe dokunma” yazılı pankart açtı. Grup, oturma eylemine katılanlar tarafından alkışlarla karşılandı.
 
Basın açıklamasından önce eyleme katılanlar, hep bir ağızdan “Hırsız var” diyerek haykırdı. Basın açıklamasında ilk olarak söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, demokratik çerçevede tepkilerini dile getireceklerini ve her gün alanlarda olacaklarını belirterek, “Onların kayyumunu tanımıyoruz” dedi.
 
Aydeniz’den sonra HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık konuştu. Uyanık, iradeleri gasp edilen halka yapılan haksızlığın herkesin gözü önünde yapıldığını belirterek, “Bu kayyum sadece bu 3 ile atanmadı. Tüm Türkiye kentlerine atandı. Diğer kentler ‘Biz özgürüz’ demesin, kayyum her yere atandı” dedi.
 

"Ülke demokratik ortama ihtiyaç duyuyor"

Mali Müşavirler Platformu Üyesi Amine Demir de, sandıklarda çıkan seçilmişlerin kenti yönetmesini istediklerini ifade ederek, “Bir ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu demokratik bir ortamdır. Bizler sandığa gidip seçilmişlerin bizi yönetmesini istiyoruz. Bir gece ansızın gelen kayyuma hayır diyoruz” diye konuştu.

Ulusal birlik çağrısı

Basın açıklamasına katılanlardan Kürdistan Ulusal Gençliği (Civanên Neteweyî yên Kurdistanê) Sözcüsü Jiyan Timurtaş da kayyumların sömürge memurları olduklarını ve sömürge memurlarını kabul etmediklerini belirtti. Kürtlerin, kayyumlara ve işgal anlayışına karşı durması gerektiğini ifade eden Timurtaş, Kürtlerin ulusal birlik şemsiyesi altında toplanması gerektiğine dikkat çekti.