İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması süreci sonrası anket yapan Rawest Araştırma şirketi, araştırmada 4 kişiden 3’ünün kayyım atama kararlarının yanlış bulduğunu ifade etti.
Rawest Araştırma şirketi, Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanması kararına ilişkin bir kamuoyu araştırması yaptı. 26-30 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Diyarbakır, Mardin ve Van’da 1.536 kişiyle görüşüldü. Belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanması hakkında fikir belirten her 4 kişiden 3’ü kayyım atama kararlarının yanlış olduğunu düşünüyor.
Diyarbakır yüzde 81, Mardin ve Van yüzde 70 kayyıma karşı
'Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine Kayyım atanması kararını nasıl buluyorsunuz' sorusuna katılımcılar açık ara farkla 'yanlış buluyorum' cevabını verdi. Diyarbakır'da katılımcıların yüzde 81'i, Mardin'de yüzde 70'i ve Van'da yüzde 71'i kayyım kararını yanlış bulduğunu söyledi.
Araştırmaya göre, şehirleşme ve gelir düzeyi arttıkça AKP’li seçmen içerisinde de kayyım atanmasını yanlış bulanların oranı artıyor.
Arap ve Türk seçmen kayyıma karşı
Araştırmada, farklı kimliklerin birlikte yaşadığı Mardin ve Van'la ile ilgili şu tespitte bulunuldu:
"Mardin'de Arap ve Van'da Türk seçmenin kayyım kararını doğru bulma oranı, bu şehirlerde AK Parti'ye oy vermiş olan Kürtlere göre daha yüksektir. Bu durum oy verdikleri partiler aynı olsa bile bölgedeki Türk ve Arap ile Kürt seçmeninin Kürt meselesine dair gelişmelerde duygusal ve politik reflekslerinin farklılaştığını gösteriyor."
HÜDA-PAR seçmeni başta olmak üzere, HDP ve Cumhur İttifakı dışındaki partilere oy verenlerin kayyım atamalarına bakışı, AKP’den çok HDP seçmeni yönünde bir eğilim gösteriyor.