Dünya

Katar Dışişleri Bakanı: Gazze'de ateşkes müzakerelerinin gidişatı olumlu değil

El Sani, "Bu müzakerelerin insani kısmında hala bazı zorluklar görüyoruz" dedi

19 Şubat 2024 11:00

T24 Dış Haberler

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan müzakerelerin umulduğu gibi ilerlemediğini ve Gazze'de ortaya çıkan insani krizin nasıl ele alınacağı gibi konuların hala çözülmeyi beklediğini söyledi.

El Sani, Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansında düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada "Son birkaç gündeki gidişat pek olumlu değil. Bu müzakerelerin insani kısmında hala bazı zorluklar görüyoruz" dedi. 

İsrail kabinesinden "uluslararası diktayı reddetme" deklarasyonu

Pazar günü ayrıca İsrail kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından sunulan ve Filistinlilerle kalıcı bir anlaşmaya ilişkin herhangi bir "uluslararası diktayı" reddeden bir deklarasyonu oybirliğiyle onayladı.

Deklarasyona göre herhangi bir düzenleme ancak taraflar arasında önkoşulsuz doğrudan müzakerelerle sağlanacak ve İsrail bir Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınmasına karşı çıkmaya devam edecek.

28 binden fazla insan hayatını kaybetti

İsrail'in, 1 milyondan fazla Filistinlinin kuzeydeki çatışmalardan kaçarak sığındığı Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri bir saldırı düzenlemeye hazırlandığına dair uluslararası korkuların arttığı bir dönemde bu duraklama gerçekleşti.

Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığına göre, İsrail'in Gazze'deki harekâtı dört aydan uzun bir süre önce savaşın başlamasından bu yana 28 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Bölgenin büyük bir kısmı hava saldırıları ve kara çatışmaları nedeniyle harap oldu.