Gündem

Kars kent merkezindeki mezarlıkta yangın çıktı

Rüzgarın etkisiyle alevlerin hızla yayıldığı belirtildi

12 Ağustos 2022 19:21

Kars’ta, kent merkezinde; Defne Kapalı Karadağ Mezarlığı’nda yangın çıktı. Kuru otların, temizlik amacıyla tutuşturulduğu, ancak sıcak havanın ve rüzgarın etkisiyle alevlerin hızla yayıldığı belirtildi.

Kars’ta, kent merkezinde; Defne Kapalı Karadağ Mezarlığı’nda yangın çıktı. Vatandaşların 112’yi araması üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangın söndürme çalışması başlattı. Polis ve zabıta ekipleri de mezarlık çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Alevlerin rüzgarın ve sıcak havanın etkisiyle kısa sürede tüm mezarlığa yayılması üzerine itfaiye ekipleri alarma geçti. Yaklaşık 2 saat süren soğutma çalışmasının ardından yangın kontrol altına alındı.

Mezarlık bekçisi, "Bağırdılar ki mezarlık yanıyor. Ben de bu tarafa geldim, baktım yanıyor. Buradan komşular itfaiyeyi aramış. Bir kadın yakmış, ben öbür taraftaydım. Yangın ondan çıktı. Defalarca da söylüyorum. Adamlar anlamıyor yoksa burası yanmaz” diye konuştu. 

"Tahtalı olan mezarların hiçbiri şu anda görüntüde yok çünkü kül oldu"

Olay yerinde bulunan vatandaşlardan Güler Morkoç, "Bu mezarlık her yıl olduğu gibi bu yıl da yandı. Bizim mezarımız yanmadı ama bütün mezarlar bizim. Birinin yanmaması, diğerinin yanmamasından önemli değil. Her yıl yanıyor. Buna bir çözüm getirilsin artık. Böyle kuru bir şeyden mezarlar yanmamalı. Mezarların üzerindeki otlar yolunabilir. Biz de bayramda yolduk. Tahtalı olan mezarların hiçbiri şu anda görüntüde yok. Çünkü yandı kül oldu. Yakınları gelip yarın yaptırmaya kalksa, ziyaretine gelse nasıl bulacak" dedi.

"Geldik, yakınımızın mezarını bulamıyoruz"

Başka bir vatandaş Hava Anayurt ise, “Geldik yakınımızın mezarını bulamıyoruz. Neden böyle yapıyorlar. Kuru otlara ateş verilir mi? Kuru ot bu akıl var mantık var. İnsan biraz kafasını kullanır. Bu ot yakılır mı? Bilmiyor mu buranın yanacağını. Etrafta bir sürü bina var bu ateş oralara da sıçrayabilir. Bırakmıyorlar ki ölülerimiz yattığı yerde rahat yatsın. Her sene böyle mezarlığı ateşe veriyorlar. Her sene geliyoruz yakmışlar. Neden yakıyorsunuz biçin. Asri Mezarlık’tan geldim. Babamın mezarı orada. Adamlar otları biçiyorlar. Ama burasının sahibi yok ki. Bu mezarlık kapatıldığından beri sahibi yok. Gelip de bakan yok. Bekçi koysunlar, bekçinin haberi olmuyor. Bu nasıl iş ben anlamadım” ifadelerini kullandı. 

Gerekli müdahale yapıldı 

Yangını söndürmek için yoğun çaba sarf eden itfaiye eri Sedat Acay, “Haber almamızın ardından ekiplerimiz ile birlikte yangın yerine geldik. Gördüğünüz gibi bizler de gerekli müdahaleyi yaptık. Allah’a şükür herhangi bir can ve mal kaybı yok. Rüzgar ve sıcak hava dolayısıyla oldukça zorlandık. Başarılı bir şekilde yangını söndürdük. Şu ana kadar bir bilgimiz yok ama araştırıyoruz” dedi. (ANKA)