Dünya

Karpuz ve kavun 'dağcıkları', traktör: Putin'e 70. doğum gününde ne hediyeler geldi?

Batı'nın izole ettiği Putin'in doğum gününü Sovyet coğrafyasından bazı liderler unutmadı

08 Ekim 2022 11:12

T24 Dış Haberler

7 Ekim Cuma günü 70. doğum gününü kutlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni yaşına Ukrayna'da başlattığı işgal nedeniyle Batı dünyası tarafından izole edilmiş halde girse de yine de bazı alışılmışın dışında hediyeler aldı. 

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun üye devletleri Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın liderleri cuma günü toplantı için  St. Petersburg'daki Konstantin Sarayı'nda buluşurken Putin'in doğum günü unutulmadı. 

Sıklıkla "Avrupa'nın son diktatörü" olarak anılan Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko, ofisinden yapılan açıklamaya göre Putin'e bir traktör için hediye çeki verdi. SSCB döneminde Belarus, traktör üretimiyle tanınıyordu. 

Lukaşenko gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de bahçesinde Putin'e hediye ettiğiyle benzer bir model kullandığını ifade etti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ise Putin'e kavun ve karpuzlardan yapılmış iki "dağcık" hediye etti.

Rus Ortodoks Patriği Kirill ise "Tanrı'nın Putin'e sağlık ve uzun ömür vermesi" için 2 gün dua edilmesini söyledi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da doğum gününde Putin'le telefonda görüştü.  Erdoğan, görüşmede, Ukrayna meselesinin herkesin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını yineledi.

Bir hediye de Kırım'da mı?

Rusya'yı 2014 yılında Ukrayna'dan yasa dışı olarak ilhak ettiği Kırım yarımadasına bağlayan Kırım Köprüsü'nde 8 Ekim sabahında büyük bir patlama meydana geldi. Köprü, Ukraynalılar tarafından Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin sembolü olarak görülüyordu. 

New York Times'a konuşan Ukrayna ordusundan bir yetkili, olayın arkasında Kiev'in olduğunu doğrulamazken yalanlamadı da.

Yetkili, "Diyebileceğim tek şey şu: O köprüden güneydeki Rus askerlerini desteklemek için fazla miktarda petrol geçiyordu" dedi.

Ukraynalı yetkili, "Putin mutlu olmalı, herkese doğum gününde bu kadar pahalı hediye gelmez" diye konuştu.

Dün (7 Ekim), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 70. doğum günüydü. 

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da Twitter üzerinden Kırım Köprüsü'nün yandığı anların videosunu Marilyn Monroe'nun "Happy Birthday Mr. President" (Mutlu Yaşlar Sayın Başkan)  şarkısını söylediği kayıtla birleştirerek paylaştı.