Ekonomi

Karar yazarı: Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için Körfez’den gelecek yatırımlar yeterli değil

20 Temmuz 2023 09:17

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve ekonomi yönetiminin Körfez turuna ilişkin olarak, "Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için ne Körfez’den gelecek vadesi belirsiz yatırımlar, ne de assetlerin satışı yeterlidir. Nasıl içeride başı sonu belli bir ekonomi programı ve rasyonalite gerekliyse, dışarıda da rasyonel diplomasinin eşlik ettiği inandırıcı bir değişim paketine ihtilaç vardır. Bütün bunların ilk adımı, bugüne kadar yapılan ve sonuçları pahalıya mal olan tercihlerin terkedilmesi ve son günlerde zayıf da olsa işaretleri verilen makul politikalara dönülmesidir" yorumunu yaptı. 

Karaalioğlu, bugünkü "Körfez ülkelerinden daha önemli bir tur" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı’nın Körfez turunun başarılı geçmesi gerekiyor. Çünkü iktidar kanadından günlerdir gelen bilgiler alınacak veya alınamayacak desteklerin, Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğu alarmını veriyor. Tam olarak böyle; alarm… Yatırım almamız iyi olur ama daha önce, içinde bulunduğumuz finansal kriz nedeniyle doğrudan borç/swap anlaşması yapmamız gerekiyor. Beklentiler böyle yönlendirildi.

Ancak, Körfez’den destek geleceğini dair büyük beklentiyle rağmen piyasaların gerçekliğe odaklı olduğunu da hafta başından beri -bir kez daha- görüyoruz. Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda faiz artışı için cesur davranamayacağına dair söylentiler döviz ve altına yeni rekorlar kırdırıyor. Çünkü ekonomi için kalıcı olan şey, bu cesarette ve tutarlılıkta gizlidir. Rasyonel ve makul hamleler ile tersi arasındaki fark, bütün faktörlerin önüne geçiyor.

Bir kez daha görüldü ki bütün turlardan daha önemlisi içerideki zorlu ekonomi turunu, yani gerçeğe dönüş parkurunu başarıyla tamamlamaktır. Körfez ya da başka finans merkezlerinde gereken yüksek kondisyon için o parkuru hızlı koşabilmek gerekiyor."