Gündem

Karar yazarı Taşgetiren: Bana göre Arınç hâlâ “içerden” konuşuyor

"Ak Parti yönetiminde Arınç’ı dinleyecek bir makam kaldı mı, bilmiyorum"

19 Haziran 2022 11:22

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, son olarak yaptığı "Kral çıplak" açıklamasıyla gündemde olan eski TBMM Başkanı AKP'li Bülent Arınç'a ilişkin olarak, "Bana göre Arınç hâlâ 'içerden' konuşuyor" yorumunu yaptı. 

Taşgetiren yazısında, "Bülent Arınç, üslûbu şusu busu tartışılabilir, ama, kritik zamanlarda bana göre en azından kendisine saygının gereği, “Doğru bildiği” şeylerde devreye giren tavrıyla kayda değer bir politikacıdır. Bunların bir kısmında “Tayyip Erdoğan’a rağmen” geliştirdiği tavır, bizde genelde liderlere yönelik daha edilgen duruşun egemen olmasına bakılırsa, altı çizilmesi gereken bir tavırdır. En son olarak iş “Kral çıplak”a geldi. Arınç tam da Erdoğan’ı hedef alarak mı “Kral çıplak” dedi, yoksa, genel gidişat için mi söyledi, tartışılabilir. Öyle bir şeyi kastetmiş olmasa da sözün Erdoğan’a gideceğini öngörmemiş olması, Arınç gibi bir “söz ustası” için düşünülemez. Ama bir yerde “durmak” konusunda kendisinin de farkında olduğu bir zaafı bulunduğu biliniyor." ifadesini kullandı. 

Taşgetiren şunları kaydetti:

"Bu sözü Arınç, ekranlara Ak Parti’nin politikalarını savunmak için çıkarılan ve kendisinin “Majestelerinin gazetecileri” diye tanımladığı kişilerin durumunu ve eleştiri gibi ifade edilen ama gerçeğin yakıcı niteliğini kamufle eden demeçleri eleştirirken söyledi. Tepki çekeceğini bilerek söyledi. Bana göre Arınç hâlâ “içerden” konuşuyor. Partinin misyonunu koruma hassasiyetiyle konuştuğunu ifade ediyor, ki bence yanlış değil. Yaptığı iş “muhalefet” değil.

Ama Ak Parti içinde, bu tarz tüm yapılarda olduğu gibi, Lider’in arkasında duruyor gözüküp, Lider adına hareket ediyor pozisyonuna yerleşip, parti ya da örgüt içi rant devşirme hesabına soyunanlar çıkar. Dostoyevsky’nin Cinler’de çizdiği liderin her dediğini – yaptığını onaylayan “Erkel” böyle bir tipi sembolize eder. Ak Parti yönetiminde Arınç’ı dinleyecek bir makam kaldı mı, bilmiyorum.

Arınç zor bir işi yaptı. Söz konusu anekdotta bir çocuk Kral’ın sokaklarda kendisini giyinik zannettiği halde çıplak olarak dolaşmasını önlemiş olur. Bence Arınç’ın değerlendirmelerinden yararlanılmalı. Başta ismini saydığım kişilere de “Arınç bizi böyle görüyor siz nasıl görüyorsunuz?” diye sorulmalı. Soranlar ve aldıkları cevaptan ders alanlar kazanacaktır. Ülke de öyle kazanacaktır."

TIKLAYIN | Arınç'tan AKP'li Metiner'e: Özel hayatınla ilgili bildiklerimi konuşmuyorum; sen ne bir Kürt kadar mert ne de bir Müslüman kadar ahlâklısın!

TIKLAYIN | Bülent Arınç: Majestelerinin gazetecileri var, kral çıplak demenin vaktidir

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Dünya kadar tazminat davaları açıldı ama hiçbiri beni yıldıramaz

TIKLAYIN | AKP'li Mehmet Metiner: Bülent Arınç’ın ismini duymak istemiyoruz, yeter artık; inşallah ihraç olur gider, onu partide tutanlara da yazıklar olsun!