Gündem

Karar yazarı Kiras: Gül ve Davutoğlu'na sükût suikastı uygulanıyor

29 Ağustos 2019 11:53

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı İbrahim Kiras, AKP'nin 18. yıl dönümü etkinliğinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 'sükût suikastı' uygulandığını söyledi. Kiras, etkinlikte Gül ve Davutoğlu'nun hiçbir fotoğrafına yer verilmediğini hatırlatarak "AK Parti tarihini anlatan bir görsel kompozisyonda partinin tarihinde yer olan kişileri sansürlemek normal değil" dedi.

Kiras, 18. yıl kutlama görselindeki sansür tartışmalarının kendisine Stalin'i hatırlattığını söyledi. Kiras, "Bana sorarsanız, iktidar partisini yönetenler böyle tatsız hatırlatmalara ve benzetmelere maruz kalmamak için bu türden tutumlar yerine topluma özgüvenlerini koruduklarını gösterseler daha iyi ederler" ifadesini kullandı.

Kiras yazısında şunları söyledi:

"Bu gibi durumlar için kullandığımız “sükût suikastı” diye bir tabir var dilimizde. Galiba İngilizce’deki conspiracy of silence sözünün çevirisi. Onun için bazıları sessizlik komplosu da diyorlar. Söz gelimi, Tanpınar edebiyat çevrelerinde maruz kaldığı tavırdan “sükût ‘conspiration’u” diye söz ediyor. Marks da bazı dostlarına yazdığı mektuplarda eserlerinin korkak akademisyenlerin ve burjuva basınının sükût komplosuna maruz kaldığını söyler. Dr. Hikmet Kıvılcımlı Marksist literatürde sıkça kullanılan terimi “susuş kumkuması” diye tercüme ediyor.

Edebiyat ve sanat muhitlerinde yaşananlar bir yana, bu tür yöntemlerin elbette siyasette de işe yarayabileceğini düşünmek mantıksız değil. Geçmişte buna uygun “başarılı” örnekler de pekala “yol gösterici” olabilir.

Ama bugünün şartlarında ve gelinen noktada “isim unutturma” türünden faaliyetler iktidar partisinin sorunlarını çözme konusunda pek fayda getirmez diye düşünmek lazım. Yapılması gereken mevcut problemin yol açtığı tezahürlere savaş açmak değil, problemi çözmeye çalışmak olmalı"

Yazının devamı için tıklayın