Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Şirketlerimizin değeri sudan ucuz

"Bugün sermayeyi kamu kullanıyor ama verimlilik ve değer yaratamıyoruz"

05 Kasım 2019 08:27

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’de şirketlerin değerinin çok ucuz olduğunu söyledi. Kahveci, “Ülkemizde 90’lı yıllara benzer bir modele geri döndük. Kamu Bankaları ve kamu parası ile ekonomiyi yönetmeye çalışıyoruz” dedi.

AKP’nin en başarılı dönemini sermayeyi özel bıraktığı yıllar olduğunu söyleyen Kahveci, “Bugün sermayeyi kamu kullanıyor ama verimlilik ve değer yaratamıyoruz. En fazla ihaleyi alan firmalar da değer oluşturamıyor” ifadesini kullandı.

Kahveci yazısında şunları söyledi:

 “Oysa ortaya çıkan fiyatlara bakınca maliyet-ihale oranları hayli ilginçtir.

Bakın bir örnek vereyim: İstanbul-İzmir otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü işi... Bu iş 2011 yılında 11 milyar TL, yani yaklaşık olarak 6,5 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Tabii ki, bu açıklamalar kıyıdan köşeden verilen bilgilerdi. O günlerde bu fiyatın bile yüksek olduğu dile getiriliyordu.

Ve yıllar geçti... Dolar kuru 1,80’den 6,0 liraya yükseldi.

Bu otoyol ve köprüde başta işçilik olmak üzere kullanılan malzemenin önemli kısmı TL üzerinden temin edildi. Ama iş bitip kurdele kesilmeye gelince Sn Cumhurbaşkanı “proje 11 milyar dolara mal oldu” açıklamasında bulundu.

 Oysa 11 milyar TL’lik proje TL bazında artış gösterse de, dolar bazında en azından 6,5 milyar dolardan 4,0 milyar dolara gerilemesi gerekirdi. Ama bizim proje dolar bazında bile 2 kata yakın artış gösterdi.

Buradan kamunun dev projelerinin ne kadar hesap sapma oranı ile yapıldığını görebiliyoruz. Ya da ne kadar yüksek fiyata yapılsa da, şirketlerin değerinin artamadığını da görebiliyoruz”

Yazının devamı için tıklayın