Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Bizde raflar boş değil ama çöpten gıda ürünleri toplayanlar yüzünden çöplerimiz boş!

21 Eylül 2022 08:19

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'deki marketlerde rafların dolu, AB ve ABD'de boş olması" yönündeki açıklamasını değerlendirdi. 

Kahveci, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa ve ABD’de boş olan raf var mıdır? Elbette vardır... Ama neden ve nasıl? Yani rafların boş olması yoksulluktan mı yoksa varlıktan mı? Asıl mesele budur... Daha kısa süre önce ünlü bir cep telefonunun yeni, markası çıktığında evet, ABD’de ve Avrupa’da raflar boşaldı... Millet kuyruğa girdi ve o cep telefonunu satın aldı. Peki bizde raflar boş mu? Hayır... Hatta raflarımızda bebek maması bile KİLİTLİ satılıyor. Yoksulluktan alamadığımız ürünler rafları çok güzel süslemektedir. Bakın bizde raflar boş değil ama mesela fakirlikten dolayı çöpten gıda ürünleri toplayanlar yüzünden çöplerimiz boş... Hatta Avrupa’nın bile çöplerini biz alıyoruz.

Ben ekonomi dediğimizde bir gerçeği sunuyorum: Çocuk yapma imkanı... 2015 öncesi bir kadın 2,2 doğum gerçekleştirirken 2021 yılı itibari ile bu sayı 1,70’ye düştü. Ekonomik beklentilerle aynı yönde hareket eden doğum sayısı 3 çocuk hayalini 1,7 çocuğa düşürdü.

Ülkeler kendi nüfuslarını korumak için kadın başına 2,1 doğum gerekirken Türkiye artık bu sınırın çok altında. Resmen evlerin içi boşalıyor...

Çocuk sayısı azalırken aynı zaman diliminde boşanma oranlarında da ciddi artış var. Kısaca ailenin temel yapılarını ekonomik buhrana feda etmiş durumdayız... Ama biz gidip Avrupa’da Amerika’da raflar boş diyoruz. Acaba kendi gerçeklerimizi ne zaman göreceğiz?"

Yazının tamamı için tıklayın.