Gündem

Karar yazarı Beki: Türkiye Hamas'a kefil olmalı mı?

26 Ekim 2023 09:20

Karar yazarı Akif Beki, dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında, Hamas'a dair açıklamalarına işaret ederek; " Ankara'nın tutumu; Hamas'a değil Gazze halkına sahip çıkma ve iki tarafın sivil katliamlarına karşı durma şeklindeydi. Bu değişti. Erdoğan, Hamas için terör örgütü tanımlamasına karşı çıktı. Ülkesi için savaşan bir kurtuluş ve mücahit grubu olarak tanımladı." dedi.

Erdoğan'ın bu açıklamasını, "Batı'dan tam kopmayan ama yarım ayrışan bu çıkış" olarak nitelendiren Beki, köşe yazısına şu sözlerle devam etti:

"Peki alınan riske değer mi? New York, Londra ve Paris'ten sonra Körfez başkentlerine kaçıncı kaynak arayışı turuna çıkan Mehmet Şimşek'e sormak gerek. Örgüte sözü geçen, temsil yetkisi verdiği ve onun adına muhatap alınması gereken bir konum elde etmek için Hamas'a kefil olunacaksa... Masadan dışlamak isteyenlere karşı Ankara'ya aradığı rolü sağlayabilir mi; şüpheli.

Ankara'nın, ateşkes ve barış görüşmelerinde etkin ara buluculuk rolü oynamasını daha da zora sokma ihtimaliyse yüksek. Erdoğan'ın şu cümlesi yumuşatabilir belki:

'Bu savaşı, Haçlı-Hilal meselesine döndürmeyin. Aksi takdirde insanlığa yazık olur...' Hamas'a mücahit dese de Erdoğan, İsrail-Hamas savaşını hâlâ din savaşı olarak görmediğini ve savaşa karşı barışı savunduğunu duyurmuş oluyor. Dikkat ve özenin bu kadarı yeter mi, bulacağı karşılık gösterecek."

Yazının tamamı için tıklayın

TIKLAYIN-Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur