Gündem

Karar yazarı Beki: Belediyeyi batıran AK Partili, borcu ödemesini istedikleri başkan CHP'li

26 Temmuz 2024 11:27

Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ının SGK'nin belediyelerden birikmiş borçlarını tahsis edeceğine dair açıklamasını gündemine taşıdı. Beki, "Batıran AK Partili. Birikmiş borcu, nereden bulacaksa hemen çıkarıp ödemesini CHP’li Başkan’dan isteyen de AK Parti iktidarı. SGK; 10 yıl, 20 yıl bekledi de tam belediyeler CHP’ye geçince mi paraya sıkıştı, alacaklarının peşine düştü?" dedi.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AKP'nin kazandığı belediyeler  39’dan 24’e inerken, CHP ise büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayısı 21’den 35’e yükseltti. CHP'nin iktidardan daha çok belediye başkanlığı elde etmesi ve yerel yönetim bazında birinci parti olmasının ardından göreve başlayan yeni CHP'li belediye başkanları AKP'li başkanlardan devraldıkları belediyeleri  ve borçlarını açıklamıştı.

TIKLAYIN-Devralınan belediyelerde eski dönemin borçları açıklanıyor

Geçen günlerde Erdoğan'ın "Belediyeleriniz SGK’ya birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok." ifadeleriyle SGK'nin belediyelerden borçlarını tahsil edileceğini duyurması CHP lideri Özgür Özel tarafından ,"mali darbe" olarak yorumlandı. 

"SGK alacakları için kalkıp bu kez muhalefet belediyelerinin paralarına el koyarsanız sizce millet, bundan ne anlayacak? Belediyelerini çalıştırmayarak size oy vermeyenleri cezalandırmadığınızı mı?" diyen Beki'nin köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Çalışma Bakanı Işıkhan, borç bildirimlerinin, belediyelere parti ayrımı gözetmeden gönderildiğini söyledi.

96 milyon TL için harekete geçmişler. SGK’nın belediyelerden toplam alacağıysa 96 milyar liraymış. Ve borç takan, sadece CHP belediyeleri değilmiş. AK Partililer de varmış. AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş da düzeltmeye uğraştı. “Bu bir mali darbe değildir” vurgusuyla. Meselenin alacak tahsilatı olduğunu belirterek ve hangi belediyenin borcu varsa ayrımsız tahsil edileceğinin altını çizerek...

AK Partili belediyelerden de SGK’nın alacağı kaynağında kesilecekse Cumhurbaşkanı, neden sadece CHP’li belediyelere mahsusmuş gibi anlattı?

Sanki AK Partili belediyelerin borcu yokmuş da... CHP’li başkanlar, vals-dansla milletin parasını çarçur ettikleri için SGK’ya prim ödeyemiyorlarmış gibi yansıtılıyor.

Meselâ Bursa Büyükşehir Belediyesi...

Başkan Bozbey, 20 yıllık AK Parti döneminden 4,5-5 milyar lira SGK borcu kaldığını açıkladı. Belediyenin 2024 gider bütçesi 20 milyar lirayken toplam devraldığı borç da 28 milyar lira gibi bir rakammış.

Belediyenin borcu, har vurup harman savurmaktan doğuyorsa... Milletin parasını sokağa saçan, CHP’den önceki AK Parti yönetimi oluyor.

Keçiören Belediyesi de 20 yıldan sonra AK Parti’den CHP’ye geçti. Yeni Başkan Özarslan, gelir gelmez tablosunu paylaşmıştı. 1 milyar 200 milyon liraya yakın borçla bırakmışlar belediyeyi. Çoğu da SGK ve vergi borcu.

Ya Manisa Yunusemre Belediyesine ne demeli?

Yeni Başkan Balaban, belediyeyi 10 yıllık AK Parti yönetiminden 1 milyar liradan fazla borçla aldığını duyurmuştu. 48 lüks aracı da ilçe meydanına dizip teşhir etmişti. Belediye hizmetine gerekmediği için bunları kullanmayacaktı. Bir de hani dillere destan makam odası vardı. AK Parti’nin oyuncu Grup Başkanveklili Yenişehirlioğlu, Dolmabahçe Sarayı’na benzetip bayılmıştı. İşte CHP’li Başkan, onu da artık kullanmayacaktı.

El kadar ilçe belediyesi, eti ne budu ne, el değiştirdiğinde açığa çıkan müsrifliğe bakar mısınız!

SGK; 10 yıl, 20 yıl bekledi de tam belediyeler CHP’ye geçince mi paraya sıkıştı, alacaklarının peşine düştü?

Milleti inandırmak zor, benden söylemesi."