Gündem

Karar yazarı Akyol: Mısır'la niye kavga ettik?

"Doğu Akdeniz’deki yalnızlık o kadar sıkıntılıdır ki, şimdi düzeltmeye çalışıyor. İsrail dahil"

22 Kasım 2022 07:39

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Mısır'la yedi yıl büyük kavgalar ettikten sonra, iki yıldır barışmaya çalışmanın iktidarın dış politikasını anlamada "örnek olay" olduğunu belirterek, "Erdoğan gibi özgüveni zirvede ve hataları için “devede kulak” diyen bir karizmatik lider, kolay kolay geri adım atıp Suudi Prens’le kucaklaşmaz, Sisi ile tokalaşmazdı, tenezzül sayardı.

Fakat hem dış politikada hem ekonomide Türkiye’nin kurumsal ana çizgisinden “epistemolojik kopuş”un 6-7 yılda yol açtığı dış kaynak sıkıntısı ve Doğu Akdeniz’deki yalnızlık o kadar sıkıntılıdır ki, şimdi düzeltmeye çalışıyor. İsrail dahil…" diye yazdı.

İktidarın dış politikasının sadece Arap rejimlerinin değil, Suriye'de de yalnızlığa etkisi olduğunu kaydeden Akyol, "Erdoğan Batı ile de böyle “sil baştan” yapar mı?.. Bu demektir ki, yargı bağımsızlığını, Merkez Bankası bağımsızlığını, AİHM düzeyinde fikir ve ifade hürriyetini kabul eder mi? Etmeyeceği belli.

Özetle, bu iktidarın, reform ve AB yönelişli ilk on yıldaki başarılı politikaları; buna karşılık, son on yıldaki ideolojik ve şahsi politikalarının yol açtığı ağır sorunlar bir laboratuvar değerindedir!" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...