Ekonomi

Karar yazarı Akyol: Erdoğan, öngörülebilir bir gelecekte enflasyonu yenebilir mi?

"Erdoğan, bugün Naci Ağbal gibi ‘saf iktisatçı’ bir ismi getirip yetki devretmeyi içine sindirebilir mi?.. Bunu yapmadığı sürece toparlayamaz, başaramaz"

05 Haziran 2022 10:29

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1950'den beri hiçbir başbakan ve cumhurbaşkanında olmayan yetkilere sahip olduğunu belirterek "Erdoğan, öngörülebilir bir gelecekte enflasyonu yenebilir mi? Böylesine muazzam bir kudret, enflasyonun üstesinden gelemez mi?" sorularını sordu.

Akyol, ekonomi politikasında yapılan değişikliklere dikkat çekerek "Kurallara ve kurumlara güven sarsıldığı gibi hükümetin iktisat politikaları da güven vermiyor. Dört yıl içinde, önce 'rekabetçi kur', sonra tam tersine 'faiz acı ilaç', onun ardından yine 'rekabetçi kur, Çin böyle kalkındı', sonra 'liralaşma' politikaları? Kim rasyonel ve istikrarlı diyebilir? Politikalar güven vermediği için 'risk primi'miz 700 puanı aştı zaten.

Erdoğan, yetkilerini olağan düzeye indirmeyi, kurumların bağımsızlığını, kamu görevlerinin kanunla düzenlenmesini, ordodoks iktisada uygun ve uzun vadeli bir iktisat programını ve başına Özal ve Derviş gibi, bugün Naci Ağbal gibi ‘saf iktisatçı’ bir ismi getirip yetki devretmeyi içine sindirebilir mi?.. Bunu yapmadığı sürece toparlayamaz, başaramaz" diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın