Gündem

Karar: Erdoğan, Samsun'a "PKK ile iş birliği yapmakla suçladığı" Temel ve Kılıçdaroğlu'nu da çağırdı, demek ki siyasette her şey mümkün

23 Mayıs 2019 08:42

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve anamuhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Samsun'daki 19 Mayıs törenine HDP davet edilmedi. Seçim kampanyası boyunca sergilediği tutum sonrası Erdoğan’ın HDP’yi davet etmesinin büyük tutarsızlık olacağını söyleyen Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, bunun yanı sıra bir yandan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla HDP'yi davet etmesi gerektiği çelişkisini yazdı.

"Yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın oyunu alarak TBMM’nin üçüncü büyük grubunu oluşturan bir partinin 'hukuki meşruiyeti' başka bir konudur" diyen Kiras, Erdoğan'ın PKK ve 'FETÖ' ile işbirliği yapmakla, Kandil’den ve Pennsylvania’dan talimat almakla suçladığı Bay Kemal” ile “Bay Temel”i de çağırdığını belirterek, "Demek ki siyasette her şey mümkün" diye yazdı.

Kiras ayrıca medyada geniş yer bulan ve bir kısmın kızgın demiri soğutma” niyetini gösterdiği, bir kısmın da “Türkiye İttifakı”arayışını temsil etmesi şeklinde yorumladığı fotoğraf için, "Sayın genel başkanlar kusura bakmasınlar. Kadınların, yani toplumun yarısının yer almadığı bir fotoğraf bu. Gençlerin, yani toplumun en dinamik unsurunun görünmediği bir fotoğraf bu" yorumunda bulundu.

Kiras'ın "Ak Partili küskün dindar Kürtler' ve o fotoğraf" başlıklı yazının bir bölümü şöyle:

Muhtemelen Beştepe’de veya AK Parti genel merkezinde bütün parti liderlerinin Samsun’a çağrılması hususu gündeme geldiğinde HDP’nin de bu listeye alınıp alınmaması değerlendirilmiştir. Belki davet edilmesi düşünülmüş de olabilir. Ancak böyle bir adımın özellikle İstanbul seçimlerinin yenileneceği 23 Haziran’a yönelik bir jest olarak görülmesinden çekinilmiş olabilir. Çünkü, biliyorsunuz, iktidar partisinin İstanbul seçimini bu defa kazanabilmesi için bir bölüm HDP seçmeninin ve 31 Mart’ta sandığa gitmemiş olan “AK Partili küskün dindar Kürtler”in oyunu alabilmesi gerekiyor. Seçim stratejisinin de bu doğrultuda biçimlendirildiği söyleniyor.

Ne var ki AK Parti’nin bu stratejisi muhalefet tarafından aleyhinde kullanılmaya çalışılıyor. Öcalan’a sekiz yıl sonra avukatlarıyla görüşme izninin çıkması başta olmak üzere birtakım girişimler muhalefet sözcüleri tarafından “beka söylemi işe yaramadı, İstanbul seçimini kazanmak için yeniden PKK ile dirsek temasına geçiyorlar” diye suçlama konusu yapılıyor.

Böyle bir ortamda HDP temsilcisinin Samsun’daki törene çağrılmasının muhalefetin eline koz vereceği muhakkak olduğu için bundan sarfınazar edilmesi “siyaseten” anlaşılır bir tutum tabii ama hukuk ve demokrasinin hiç değilse biçimsel kuralları bakımından savunulabilir bir fotoğraf değil.