Dünya

Kanada'nın kırsal kesimindeki 'onlarca yıllık' uçak kazasının gizemi çözüldü

20 Kasım 2023 15:38

T24 Dış Haberler

Britanya Kolumbiyası'ndaki bir avcı, 3 Kasım'da bir uçak gövdesinin kalıntılarına rastladığında, bulguları Kanada Kraliyet Atlı Polisi'ne (RCMP) bildirdi. Memurlar, enkazı incelemek için uzak kaza bölgesine gönderildi ve motoru, kanatları, kapısı ve koltuğu olmayan uçağın yirmi yıldan daha eski olduğu sonucuna ulaşıldı. Memurlar, uçağın bir kaza sonucu tahrip olduğunu belirlerken alanın yakınında herhangi bir ceset bulunamadı. Bir polis sözcüsü, "Sadece gövde kaldı" dedi. 

Transport Kanada, enkaz hakkında bir rapor yayınladı. Sivil Havacılık Günlük Olay Raporlama Sistemi'ne göre, uçak hakkında "araziyle çarpışma" sonucu "tahrip" olması dışında çok az şey bilinirken, kaza mahallini inceleyen memurlar, enkazın onlarca yıldır yamaçta olduğu sonucuna vardı. 

Ancak kısa süre sonra Kanada Sivil Hava Arama ve Kurtarma Derneği (CASARA) üyelerinin yaptığı açıklamaya göre, arama uzmanları enkazı geçen yaz eğitim programlarına destek olarak bir dağın tepesine yerleştirdi. Uçaklar Kanada'nın kırsal kesimlerine düştüğünde enkaz, vahşi doğanın enginliğinde kolayca kaybolabilir. Bir vakada, 44 mürettebat ve yolcuyu taşıyan büyük bir askeri nakliye uçağı Yukon bölgesinin kuzeyinde ortadan kayboldu. Yoğun arama çalışmalarına rağmen hiçbir iz bulunamadı. Arama-kurtarma ekipleri, bu tür senaryoların yaşanmaması için il geneline dağılmış tarihi enkazlar veya hurdaya çıkmış uçaklar üzerinde tatbikat yaptıklarını açıkladı. 

Hava kurtarma genel müdürü Fred Carey, “Onlar için bunu mümkün olduğunca gerçekçi kılmak istiyoruz: duman, yaralı insanlar. Buna bayılıyorlar ve biz de ona gerçekten düşmüş bir uçak gibi davranıyoruz" dedi. 

Hasarlı gövdenin asla bir sır olarak kalmasını amaçlamadıklarını söyleyen Carey, enkazın Knouff Gölü yakınına yerleştirilmesinin ardından hem yerel havaalanına hem de eyaletin Victoria'daki ana kurtarma koordinasyon merkezine bilgi verildiğini söyledi.