Dünya

Kanada'da yolsuzluk iddiaları üzerine bakanlar istifa etti

Başbakan'ın bir şirketin soruşturulmasını engellediği iddiası siyasi kriz yarattı

05 Mart 2019 10:59

BBC Türkçe

Kanada'da yolsuzluk iddiaları üzerine Hazine Bakanı Jane Philpott hükümete güveni kalmadığını belirterek istifa mektubunu Başbakan Trudeau'ya sundu. Yaşananların siyasi kriz boyutuna geldiği belirtilirken, Başbakan Justin Trudeau'nun göreve geldiği 2015'ten beri muhalefetteki Muhafazakar Parti ilk kez hükümetteki Liberal Parti'nin önüne geçerken, Trudeau'ya istifa çağrıları yükseliyor.

Krizin perde arkası

Adalet Bakanı ve Başsavcı Jody Wilson-Raybould bir yolsuzluk kovuşturmasını sonlandırması için hükümetin üst düzey isimleri tarafından baskıya uğradığı gerekçesiyle istifa etmişti. Bakan istifasında Başbakan Trudeau'nun, onun yakın danışmanları ve bir bakanın, Montreal merkezli inşaat şirketi SNC-Lavalin'e yönelik cezai kovuşturmayı sonlandırması için "üstü kapalı tehditler" de dahil olmak üzere kendisine baskı uyguladıklarını söyledi.

Söz konusu şirket 2015 yılında, kontratların kendilerine verilmesini güvence altına almak için Muammer Kaddafi'nin yönetimde olduğu 2001 ve 2011 yılları arasında Libya'daki yetkililere rüşvet vermekle suçlanmıştı. Şirket, iddiaya konu olan rüşvetleri verenlerin şirketten çoktan ayrıldığını ve cezai kovuşturmanın şirkete büyük zarar vereceğini de söyledi.

Başbakan Trudeau, eski Adalet Bakanı'na kesinlikle katılmadığını ve kendisinin ve ekibinin "haklı olarak" Kanada'daki 9 bin kişinin işini koruduklarını kaydetti.

Skandalın siyasi sonuçları

Skandalın patlak vermesinin ardından yapılan bir anket, Trudeau'nun göreve geldiği 2015 yılından beri muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin ilk kez yönetimdeki Liberal Parti'nin önüne geçtiğini gösterdi.