Gündem

"Kamu kurumlarında çalışanların bağış yapmaları için psikolojik baskı oluşturuluyor" iddiası

22 Mart 2023 18:30

Emniyet Sen Kurucu Başkanı Faruk Sezer Kahramanmaraş depreminin ardından başlatılan bağış kampanyalarının kamu kurumlarında zorunluluğa dönüştürüldüğünü iddia etti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise bağış yapmayan çalışanların, amirlerinin mobbinge maruz kaldıklarını ileri sürdü.

Sezer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nü de etiketleyerek polislerin dahil olduğu bir WhatsApp grubunda ismi kapatılan ancak komiser olduğu anlaşılan bir kişi tarafından yapıldığı öne sürülen paylaşıma yer verdi. Paylaşımda bu kişinin, depremden dolayı yaşamını yitiren, yaralanan polisler için bağış toplanacağı söyleyerek, bunun ödenmesi yoksa "zırh tazminatı" adı verilen ek ödemenin kesileceği yönünde tehditvari bir uyarısına dikkat çekildi. Mesajda "Çok fazla yorum yapmaya gerek yok. Talimat bu yönde. Her ekip şefi 200'er lira atsın" şeklinde bitiyor.

Sezer, mesajı "Bak, bak.! Kral'a bak sen… Neymiş; 'tazminatlarınızın kesilmemesi adına' tehdide bak hele.! 'Farklı bir durumla karşı karşıya kalmamak adına' lafa bak hele… bak hele.! Zorla tehditle para kesiyorlar heyyyy…" sözleriyle duruma tepki gösterdi.

"Para hesabı yapmayın, yarın daha farklı karşılık görürsünüz"

Independent'ta yer alan habere göre, polisler arasındaki bağışın gönüllülükten çıkartılıp zorunluluk haline getirildiğini anlatan Sezer, "Deprem nedeniyle geçen ay 250 lira zorunlu denildi. Sonra yazıyla 500 liraya çıkarıldı" dedi.

Yazının "gönüllülük usulüne göre" şeklinde birimlere iletildiğini ancak il ve ilçe ve birim müdürlerinin bunu 'verilmesi gerekmektedir, aksi takdirde önünüze daima çıkabilir, bu zor günlerde para hesabı yapmayın, yarın daha farklı karşılık görürsünüz' diyerek güya 'tatlı sert' ikazlarla gönüllülükten çıkartılı; zorunluya dönüştürüldüğünü vurgulayan Sezer, "Ondan sonra herkes vermek zorunda kaldı. Çünkü parayı vermezsen aynı kişi yarın senin tayinini yapıyor, sicil notunu veriyor veya senin şubeden çıkmanı, başka yere gönderilmene sebep olabiliyor. İşte paylaştığım yazıda 'senin zırh paranı keserim' diyerek işleri nedeniyle aldıkları farkı kesmekle tehdit ederek, emirle para istiyor" diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de özellikle afetler ve farklı konuların ardından başlatılan yardım kampanyalarının rızayla olmaktan çıkarılıp zorunluluğu dönüştürüldüğü yönünde birçok yerde şikayetlerin olduğunu kaydetti. 

"Mobbinge dönen uygulamalar var"

"Bir tebliğ çıkarılarak işyerlerine gönderilerek bağış kampanyalarına katılım isteniyor" diyen Bozgeyik, "İnsanlar üzerinde hem psikolojik hem toplumsal baskı oluşturuluyor. Mahalle baskısı gibi mobbinge dönen uygulamalar var. Zaten bağış yapmak isteyenler bunu bir şekilde bazen devlet eliyle bazen de gönüllü kuruluşlar aracılığıyla yapıyor. Bu güvensizlik de doğuruyor. Çünkü yerine ulaşmama, ulaştırılmama gibi kaygılar oluyor" ifadelerini kullandı.