Gündem

Kadınlardan Leyla Güven mesajı: Zaman daralıyor, yeni kayıpları taşımaya gücümüz yok

HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven, açlık grevi eyleminin 114. gününde

01 Mart 2019 16:16

HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in "Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit"i protesto için başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi, 114. gününde. “Kadınlar hayatı savunuyor” diyen 400 kadın, sağlık durumu gün geçtikçe ağırlaşan Leyla Güven’le dayanışma çağrısı yaptı.

Leyla Güven’in sağlık durumuna dikkat çekmek isteyen aralarında yazar Ayşegül Devecioğlu’nun da bulunduğu  400 kadın, “Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar” sloganıyla Taksim Hill’de bir araya geldi.

Toplantıda ilk olarak Güven’in kadınlara gönderdiği mesaj okundu.

"Bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur"

Güven’in mesaj şöyle:

“Merhaba sevgili kadınlar, öncelikle 8 Mart haftasındayız. Bütün dünya kadınlarının ve sizlerin 8 Mart direniş gününü kutluyorum ve inanıyorum ki her gelen yeni gün, yeni 8 Mart’lar daha özgür günlerin müjdesi olacak. 8 Mart’larda bizler kadınların yani toplumun taleplerini alanlarda haykıracağız. Her gün direnişi yükselterek kadının toplum içerisindeki haklarını ve hukukunu en üst seviyeye ulaştıracağız. Bundan hiç şüphemiz yok.

“Cezaevlerinde yüzlerce arkadaşımız da böyle diyor. Tarih boyunca demokrasinin özgürlüklerin artması kadının hak ettiği yere gelebilmesi için kadınlar birçok eyleme öncülük yapmışlardır. Ben de böyle bir eylemin öncülüğünü yapmaktan onur duyuyorum. Ben birçok kimlik taşıyorum ve çoğunu ben seçmedim. Ben kendim karar veremedim birçok konuda. Hayatıma dair bütün kararları kendim almadım. Örneğin feminist olmak kararını kendim aldım. Eylem kararını da kendim verdim. Kendi kafamda tasarlayarak her şeyi tek başıma adeta ilmek ilmek ördüm ve bu greve öyle başladım. Hala da ruhen kendimi iyi hissediyorum. Fiziğim zorlasa da beynim bana moral veriyor. Kendi kararımı kendim verdim.

“Sizlerin bir araya gelmesi çok değerli. Kadın mücadelesi çok anlamlıdır. Kadın ziyaretçiler bana ayrı bir coşku veriyor. O açıdan biz diyoruz ki bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur. Bir araya gelen bütün yüreklere ve canlar sevgilerimi iletiyorum. Başarmaya çok yakınız. Kendimi şanslı hissediyorum değerli arkadaşlarım ve yoldaşlarımdan dolayı. Gelecek 8 Mart’larda olacağımızın umudunu taşıyorum. İyi ki ben de sizin arkadaşınız ve yoldaşınızım. Hoşçakalın.”

Güven’in mesajının ardından hazırlanan ortak basın metni yazar Ayşegül Devecioğlu tarafından okundu.

"Ölümlerden yorulmadık mı?"

Devecioğlu, şöyle konuştu:

“Duymak ses vermek yaşatır. Depremlerden hatırlarız ‘Orada kimse var mı’ diyen sesi. Can kurtarmanın çabasıdır o ses. Bir ses gelsin diye umut ederiz. Yaşamın sesidir o. Leyla Güven orada Diyarbakır’da. Hayata sahip çıkmak için açlık grevinde.

Uzun yıllar Türkiye’de kadın mücadelesi yürütmüş, belediye başkanlığı yapmış seçmenin yüzde 71 oyunu alarak Hakkari milletvekili olmuş, barış ve demokrasi mücadelesinin uzun yol koşucusu Leyla Güven orada. Barış istiyor sadece. Bedeniyle. Duymadık, görmedik bilmiyoruz diyemeyiz. Leyla Güven orada Diyarbakır’da.

Ölümlerden yorulmadık mı? ‘Başkanlarının hayatından daha değerli değil hayatım’ diyen bir seçilmişim diğerkamlığından etkilenmedik mi? Hayatın gücü yaşatabiliyorsak bir güç. Zaman daralıyor. Yakın tarihimiz elimizden kayan yüzlerce yaşamla dolu. Yeni kayıpları taşımaya gücümüz yok. Biz kadınlar hayatı savunuyor Leyla ile dayanışıyoruz.”