Gündem

Kadınlar için ne sokaklar ne de evler güvenli

"Gerici, kadın düşmanı politikalarla kadınlarımızın yaşam hakları hiçe sayılıyor"

23 Ekim 2024 08:02

T24 Haber Merkezi

Sol Feminist Hareket’ten İlda Alçay Sepetoğlu, Türkiye'nin kadın hakları konusundaki ciddi sorunlarına dikkat çekti. Sepetoğlu, artan kadın cinayetleri karşısında 6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi'nin önemini vurgularken, gerici politikaların kadınların güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Son günlerde artan kadın cinayetleri, Türkiye'nin dört bir yanından kadın hakları savunucularını harekete geçirdi. Adana'da, bir gün içinde beş kadının erkekler tarafından vahşice öldürülmesi büyük infial yarattı. Üç kadın bir mezarlıkta, diğer ikisi ise evlerinde yaşamını yitirdi.

İlk olay, Sarıçam ilçesindeki Buruk Mezarlığı'nda gerçekleşti. Bir erkek, intihar eden oğlunun ölümünden sorumlu tuttuğu eski eşi Güldane Gerçek ve O'nun ailesini mezarlıkta pusuya düşürdü. Güldane, annesi Şenay ve kız kardeşi Gaye, mezar ziyareti sırasında silahla vurularak öldürüldü. Diğer olaylar Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinde meydana geldi, bir erkek, evinde eşini, kayınpederini ve diğer ailesini ateşli silahla yaraladı ve kaçtı; bir başka erkek ise uyuyan ailesini hedef aldı. Anne ve anneanne olay yerinde hayatını kaybetti, baba ise ağır yaralandı.

BirGün'ün haberine göre, Sol Feminist Hareket’ten İlda Alçay Sepetoğlu, yaşananlara dair şunları söyledi: "Türkiye, kadınların hayatları üzerinden kendini sürekli yeniden üreten bir kadın mezarlığına dönüşmüş durumda. Gerici, kadın düşmanı politikalarla kadınlarımızın yaşam hakları hiçe sayılıyor. Güvende hissedebileceğimiz hiçbir yer kalmadı. Bu nedenle, 6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya ve uygulanmasını talep etmeye devam etmeliyiz. Ancak, bu yeterli değil. Erkek egemen, gerici düzeni kökten değiştirmek için birleşik bir mücadele şart."


Ahmet Ümit: Artık ciğerim yanıyor, ‘Yırtıcı Kuşlar Zamanı’nı yazmak zorundaydım!