Dünya

"Kabul edilemez": Danimarka, Rusya'yı karasularını ihlal etmekle suçladı

18 Haziran 2022 08:42

T24 Dış Haberler

Rusya'ya ait bir savaş gemisinin Danimarka karasularını iki kez ihlal ettiği belirtildi. İhlallerin Danimarkalı milletvekillerinin ve iş dünyasının demokrasi festivali için buluştuğu Baltık Denizi adası Bornholm'da meydana geldiği belirtildi. Danimarka, ihlalin "kabul edilemez" olduğunu belirtti. 

Silahlı kuvvetlerden yapılan açıklamada Rus savaş gemisinin Danimarka sularına izinsiz olarak cuma gecesi 00.30 sularında girdiği belirtildi. Açıklamada radyo teması kurulduktan sonra Rus gemisinin Danimarka karasularından çıktığı belirtildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, "Bu Demokrasi Festivali'nin ortasında Rusya tarafından yapılmış ciddi anlamda sorumsuzca, iğrenç ve tamamıyla kabul edilemez bir ihlal" açıklamasında bulundu. 

Kofod, "Zorbalık metotları Danimarka'ya karşı işlemez" dedi ve Rus büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirtti.

Yerel basına açıklamada bulunan Danimarka Savunma Bakanı Morten Bødskov, festivalin tehdit altında olmadığını belirtti. Rusya'nın Danimarka karasularını ilk kez ihlal etmediğini belirten Bødskov, "Baltık Denizi'nin yüksek tansiyon bölgesi haline geldiğini kabul etmeliyiz" dedi.