T24 Dış Haberler
Fukushima Nükleer Santrali’nin reaktörlerini soğutmak için kullandığı suyun depolama alanının gittikçe azaldığı belirtildi. 2011 tsunamisinden bu yana santralde bir milyon tondan fazla radyoaktif su biriktiği, Japonya’nın bu suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltmaya başlamak istediği aktarıldı.
BBC’nin haberine göre Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu bu hafta yaptığı bildirimde, Japonya’nın radyoaktif suyu denize bırakma planını onayladığını açıkladı ve planın çevre üzerinde “ihmal edilebilir” bir etkisi olacağını söyledi. Planın onaylanması yurtiçinde ve yurtdışında muhalefetle karşılaştı. Japonya’nın ise salınımların güvenli olacağı ve küresel standartları karşılayacağı konusunda ısrarcı olduğu bildirildi.
Japonya’nın planına Çin ve Güney Kore’nin karşı çıktığı belirtildi. Çin, Japonya'yı okyanusa "özel lağımı" gibi davranmakla suçlayarak sesini en çok yükselten ülke oldu. Salı günü de Atom Enerjisi Kurumu’nun raporunu eleştirerek sonuçların “tek taraflı" olduğunu söyledi.
2011'deki felaketin hemen ardından Çin, Japonya’nın beş vilayetinden gıda ve tarım ürünleri ithalatını yasakladı. Daha sonra bu yasağı 12 vilayete genişletti ve iki vilayeti de yasak kapsamından çıkardı.
Çin'in yasaklı olmayan diğer vilayetlerden gıda, özellikle de su ürünleri ithalatı için "denetimi güçlendireceği" ve sertifikaları "titizlikle inceleyeceği” belirtilirken, 10 vilayet üzerindeki kısıtlamaların devam ettiği vurgulandı.
Bazı Japon yetkililer, deniz ürünleri ihracatının en büyük alıcısı olan Çin'in, Tokyo'nun bu yaz sonunda atık su salınımına başlamasının ardından bu ürünlerin alımını durdurabileceğinden endişe ediyor.
Çin haftalar boyunca Japonya'nın radyoaktif suyu boşaltma hamlesine, bunun çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söyleyerek şiddetle karşı çıkmıştı.
Japonya'nın planına göre su önce, sudan ayrıştırılması zor bir izotop olan trityum dışındaki radyoaktif elementlerin çoğunun giderilmesi için filtrelenecek ve uluslararası standartların çok altında seyreltilecek.
2011 yılında 9,0 büyüklüğündeki bir depremin sonucunda meydana gelen tsunami Japonya’daki Fukushima Nükleer Santrali’nin üç reaktörünü sular altında bırakmıştı. Çernobil’den bu yana en kötü nükleer felaket olarak kabul edilen olayda santralin çevresi yasak bölge ilan edilmiş, bölgede oturan 150 binden fazla insan tahliye edilmişti. Santralin çalışmadan çıkarılma sürecinin başladığı ifade edilirken, sürecin onlarca yıl süreceği tahmin ediliyor.