Dünya

Japonya'daki depremde enkaz altında kalanları kurtarmak için zamanla yarış

02 Ocak 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Japonya Başbakanı Fumiyo Kışida, ülkede en az 24 kişinin ölümüne sebep olan büyük depremlerin ardından enkaz altında kalanları kurtarmak için "zamana karşı savaş" verdiklerini ifade etti. Ölü sayısı ise 48'e yükseldi. 

Polis ve yerel yetkililer salı günü, çöken bazı binaların altından cesetler çıkarıldığını ve hala enkaz altında kalan canlı depremzedeler olduğunu vurguladı. 

Kışida, salı günü düzenlenen afet toplantısında, "İnsanları hızlıca kurtarmalıyız, özellikle çöken binaların altında kalanları" dedi. 

Depremden en ağır etkilenen Noto yarımadasına yardım ve arama kurtarma çalışmaları için bin kişilik bir ekip gönderildi. Ancak hasar görmüş ve bloke olmuş yollar, yardım çalışmalarını baltaladı. Bölgedeki havalimanlarından biri, pistinde meydana gelen çatlaklar nedeniyle kapandı.

Wajima şehrinde pazartesi günü meydana gelen depremlerden sonra çıkan yangın, salı günü yerel saatle sabah 7 itibarıyla yanmaya devam ediyordu. Yangının nedeni ve can kaybı yaşanıp yaşanmadığı henüz bilinmiyor. Yangında 100'den fazla evin yok olduğu bildirildi.

Japonya meteoroloji ajansı, depremden en ağır etkilenen bölgelerde 5 gün boyunca artçı sarsıntıların yaşanabileceğini belirtti ve tsunami uyarısı kalksa da kıyı şeridinde yaşayanların evlerine dönmemesi söylendi.