Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mevzuata aykırı işletildiği gerekçesiyle 394 bin TL ceza kestiği Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden (İZSU) açıklama geldi. Açıklamada, "Çiğli AA Tesisimizde revizyon çalışması devam ettiği süreçte defalarca tesise gelinerek kurumumuza kasıtlı ceza yazılmıştır" denildi.
İZSU, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne mevzuata aykırı işletildiği gerekçesiyle 394 bin TL para cezası kesilmesine tepki gösterdi. İZSU'dan yapılan yazılı açıklamada, cezanın kasıtlı olarak verildiği öne sürüldü.
"Defalarca tesise gelindi"
İZSU'dan yapılan açıklama şöyle:
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince bazı basın kuruluşlarına yapılan açıklamalarda dile getirilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönelik ceza uygulaması hakkında kurumumuz nezdinde bir açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. Ceza uygulandığı ifade edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 2000 yılında devreye alınmıştır ve 22 yıldır kesintisiz olarak idaremizce işletilmektedir. Günlük 604 bin 800 m3 arıtma kapasitesine sahip tesiste zaman içerisinde oluşan revizyon ihtiyacı tarafımızca tespit edilerek, 2022 yılı başında yapılan ihale sonrası gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda yapılacak orta ve uzun vadeli çalışmalara dair bildirimler de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne yapılmış, sürecin yetkili il müdürlüğü tarafından denetim altına alınması sağlanmıştır. (İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mayıs 2022, 18 Temmuz 2022 ve 23 Ağustos 2022 tarihlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderilmiş resmi yazılarda yapılan çalışmalar detaylı olarak anlatılmıştır.) Çiğli AA Tesisimizde revizyon çalışması devam ettiği süreçte defalarca tesise gelinerek kurumumuza kasıtlı ceza yazılmıştır.
"İtirazlar yapılacak"
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurlar ise Temmuz 2022 tarihi itibari ile lisanslı bertaraf tesislerine iletilmektedir. Mevcut çamur stok sahalarının rehabilitasyonu için çevre mevzuatı uyarınca teknik rapor hazırlanmasına yönelik İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Kasım ayı itibari ile söz konusu rapor tamamlanarak Bakanlık onayına sunulacaktır. Mevzuat çerçevesinde gerekli tüm bildirimler yapılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, süreç hakkında gerekli bilgilere sahip olmasına karşın İZSU Genel Müdürlüğü haksız ve keyfi ceza uygulamalarına maruz bırakılmaktadır.
İzmir’in yüzde 97.2 ileri biyolojik atıksu arıtma oranıyla, sahip olduğu arıtma tesislerinin sayısıyla Türkiye’nin lideri olduğu ve bu alanda hiçbir kentimizin İzmir’le yarışamadığı gerçeği TÜİK tarafından bile tescillenmişken İZSU Genel Müdürlüğü’nün arıtmalar üzerinden ceza uygulamalarıyla karşılaşmasını üzüntüyle karşılamaktayız. Yasal çerçevede itirazlar yapılarak kurumumuzun ve İzmirlinin haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır." (ANKA)