İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki taşeron şirkette çalışırken, WhatsApp mesajı ile işlerine son verilen 31 evde bakım işçisinin belediye önünde başlattığı direniş 14'üncü gününde. Sabah saatlerinde belediye binası önünde toplanan işçiler, "Akrabalık değil iş ve ekmek davamız" yazılı pankart açarak sık sık "İşimizi geri istiyoruz" ve "Atılan işçiler geri alınsın" sloganları attı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve başkan yardımcılarından randevu alan işçiler, bugün partili yöneticilerle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede işten çıkarılma sürecini, yaşadıkları hak ve emek gaspını anlatan işçiler, taleplerini bir kez daha dile getirdi. Görüşmenin ardından işçiler adına açıklama yapan evde bakım işçisi Melisa Esen, "Bugün direnişimizin 14'üncü günü. Somut bir sonuç alana kadar direnişimizi sürdüreceğimizi belirtmiştik. Kamuoyundan da bu anlamda destek bekliyoruz. CHP İl Başkanı ve yardımcıları ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bize destek olmaları için süreçten bahsettik. Ellerinden gelen bir şey varsa yapacaklarını söylediler. Henüz sonuç yok. Somut bir sonuç alana kadar devam edeceğiz. Yine buradayız, hak mücadelemize devam ediyoruz" diye konuştu.
Belediye şikayetçi oldu: İfadeye çağrıldılar
Öte yandan pazartesi günü ise Belediye Meclis toplantısına girmeleri engellenen işçiler ile belediye görevlileri arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbede esnasında işten çıkarılan bazı işçiler darp edildi. Yaşanan olayla ilgili büyükşehir belediyesi yöneticilerinin işçilerden şikayetçi olduğu öğrenildi. Şikayet üzerine işçiler emniyete ifadeye çağrıldı.
Ne olmuştu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki taşeron Ozan Grup Otomasyon Peyzaj İnşaat Temizlik Taahhüt Limited Şirketi’nde çalışan 31 Toplum Sağlığı ve Evde Bakım işçisi, hizmet ihalesini GSM Temizlik isimli şirketin almasıyla birlikte işten çıkarıldı. Aralarında hemşire, hasta bakıcı, temizlik görevlisi ve şoförlerin de bulunduğu işçiler işten çıkarıldıklarını ise WhatsApp mesajı ile öğrendi. İşten çıkarılan işçilerin tamamı 2 ile 5 yıl arasında görev yaparken işçilere kıdem ve ihbar tazminatları da verilmedi.
31 Mayıs'tan bu yana ihale süreci nedeniyle çalıştırılmayan ve maaş almayan işçiler, işten çıkarmalarla birlikte daha da mağdur oldu. Benzer şekilde daha önce işten çıkarılan işçilerle de bir araya gelen işçiler, Konak’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binası önünde oturma eylemine başladı. Polisin engellemelerine rağmen işçilerin direnişi bugün 14'üncü gününe girdi.