Gündem

İzmir'de sokakta elektrik akımından ölümlere ilişkin İZSU ve GDZ Elektrik genel müdürleri gözaltında

25 Temmuz 2024 15:27

İzmir Alsancak’ta 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İZSU, GDZ Elektrik ve altyapı işlemlerini yürüten firmalardan çalışanların bulunduğu 35 şüpheliden 14'ünün tutuklandığı olayda ek gözaltı kararı verildi. Bugün 11 kişi gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporunun çıkmasının ardından aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel'in de bulunduğu şüpheliler hakkında gözaltı talimatı verildi.

AA'nın haberine göre, İzmir Cinayet Büro Amirliği ekipleri, İZSU Genel Müdürlüğü binasına geldi. Gözaltı kararı verilen Genel Müdür Erdoğan, polis nezaretinde makam aracıyla Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yüksel de bulunduğu adreste gözaltına alındı.

Soruşturmada gözaltı talimatı verilen diğer şüpheliler İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar S., Gdz Elektrik Metropol Bölge Müdürü Ali A., Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Y., Operasyon Direktörü Sefa P., Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati E., Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel A., Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper D. ve Ordu'da gözaltına alınan personel Halit Ö. sağlık kontrolünün ardından emniyete getirildi.

Soruşturma kapsamında 2020-2023 döneminde İZSU'da Genel Müdürlük görevini yürüten ve halen Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Ali Hıdır Köseoğlu da gözaltına alındı.

CHP'li Bakan: Hatalı bir karar, salıverileceğini düşünüyoruz

Gözaltı işlemi sırasında İZSU Genel Müdürlüğü binasına gelen CHP Genel Başkanı Murat Bakan, "İZSU'nun doğrudan sorumluluğu olduğunu düşünmemek lazım. Bir elektrik kaçağı olmuş. Bunun GEDAŞ'ın sorumluluğunu gölgelemek için yapıldığı kanaatindeyiz. Genel Merkez olarak bu yargılamayı yakından takip ediyoruz. Hak etmediği halde kimsenin özgürlüğünün kısıtlanmasına izin vermeyeceğiz. Hakim karşısına çıktığında salıverileceğini düşünüyoruz. Hatalı bir karar. Hiç bu gözaltı olmamalıydı." dedi.

Bir İZSU görevlisi ise basına yaptığı açıklamada, "20 Haziran'da göreve başlamış bir genel müdürün bu şekilde gözaltına alınması kişisel bir şey değil, kurumu yıpratmaya yönelik bir gözaltıdır" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - İzmir'deki elektrik akımı faciası: Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı

TIKLAYIN - İzmir'de yolda yürürken akıma kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin ihmaller bilirkişi raporunda!

Olayla ilgili geçtiğimiz günlerde İZSU, Gdz Elektrik ve altyapı işlemlerini yürüten firmalardan çalışanların bulunduğu 35 kişi gözaltına alınmış, 14 şüpheli tutuklanmıştı.

Soruşturma dosyasına giren bilirkişi raporunda, Gdz Elektrik'in kabloları yeterli derinliğe gömmediği, İZSU'nun da mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığı ve iki kurum arasındaki koordinasyon eksikliğinin arızanın ortaya çıkmasında etkili olduğu görüşüne yer verilmişti.