Gündem

İzmir Barosu’ndan Adalet Bakanlığı'na Kur'an kursu yanıtı: Laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız

14 Haziran 2022 16:38

Adalet Bakanlığı, Ankara Adliyesi'nde yaz Kuran kursu açılmasına ilişkin kararın adliye personelinin talebi üzerine alındığını savunarak, Ankara ve İzmir Barosu’nu hedef aldı. Bakanlığa yanıt veren İzmir Barosu, ”Laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız!” dedi.

T24'ten Asuman Aranca'nın özel haberiyle gündeme gelen 'Ankara Adliyesi'nde Kur'an kursu' yankıları sürüyor. Bakanlık, özel habere ilişkin açıklama yayınlayarak, Adalet Bakanlığı'nca Ankara Adliyesi'nde çalışanlardan gelen talep üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaz Kur’an kursu açılması kararı alındığını savunmuştu. 

Açıklamada ayrıca, "Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Hukuk devletinde laiklik ilkesi din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. Kur’an-ı Kerim öğretimi anayasa ve yasalarımızın güvencesi altındadır. Yaz Kur’an Kursları da kanun ve diğer mevzuatta belirtilen usul ve esaslara göre Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılmakta ve faaliyetlerini sürdürmektedir" ifadelerine yer verilmişti.

TIKLAYIN | Ankara Adliyesi'nde Kur'an kursu

TIKLAYIN | Adalet Bakanlığı'ndan Ankara Adliyesi'nde Kur'an kursu' açılması kararıyla ilgili açıklama

"Laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız”

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, “Büyük kırmızı puntolarla basın açıklaması olduğunu belirttiğiniz, yine kendinizce önemli bulduğunuz yerleri kırmızıya boyadığınız, Baromuzu hedef aldığınız metni okuduk. Kusura bakmayın ama bizi hiç dinlememiş, laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Laikliği itikatınıza göre eğip bükerek tüm inançlara eşit mesafede durulması gereken adliyelerde; mescidler, kurslar açarak yarattığınız mahalle baskısına tepkimiz. Kınadığımız; veliler ya da çocukları değil, adliye binasında Kuran kursu açan sizlersiniz. Din sömürüsü yaparak, darbecilikle suçlayarak halkla bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz. Başaramazsınız. Bu halk; haksız, hukuksuz, zorba ve dayatmacı zihniyete kimin sahip olduğunu çok iyi bilir. Biz hiç darbeci olmadık. Darbeciliği, kendinizde ve tabi olduğunuz zihniyette arayın. Sizin kural, hukuk tanımazlığınızın aksine, bizim bağlı olduğumuz evrensel hukuk ilkeleri; sizin siyasal İslam özleminize karşı, cumhuriyet değerlerimiz var. Şunu da hatırlatalım adınızın başında Cumhuriyet Başsavcılığı olunca, suç işleme özgürlüğünüz olmuyor. Suç işleyen herkes gibi, sizler de elbet yargılanacaksınız.”

TIKLAYIN | Ankara Barosu'ndan adliye içinde Kur'an Kursu açılmasına tepki: Adliyeler din eğitimine özgülenmiş binalar değildir