Gündem

İYİ Parti lideri Dervişoğlu'ndan sokak hayvanları için formül: Topla, kısırlaştır, aşıla, koru

"2010’daki anayasa değişikliği ile devlet yönetimine ve yargıya FETÖ'yü ortak ettiniz. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün yaşanmasına vesile oldunuz"

Müsavat Dervişoğlu

29 Mayıs 2024 12:34

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, tartışma yaratan AKP'nin sokak hayvanlarına yönelik "uyutma" düzenlemesine ilişkin,   "Topla, kısırlaştır, aşıla, koru” formülünü dile getirdi. Merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında koordinasyon ve işbilirliği olması gerektiğini vurgulayan Dervişoğlu, barınakların kapasitesinin ve imkanlarının da artırılması gerektiğinin altını çizdi.

TIKLAYIN-Adalet Bakanı açıkladı: Sokak hayvanları düzenlemesi Meclis'te

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, iktidarın yeni anayasa talebini eleştirdi. Anayasa değişiklikleri ile devlet yönetimine ve yargıya FETÖ'nün sokulduğunu söyleyen Dervişoğlu, bunun da 15 Temmuz darbe girişimine neden olduğunu iddia etti.

Anayasa'da yapılan değişikliklerden kaynaklı ''Recep Tayyip Erdoğan vesayeti'' olduğunu ifade eden Dervişoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hukukun saraya, özgürlüklerin hükümete, demokrasinin ise sayın Erdoğan’a göre tanımlandığı bir Türkiye’de iktidar korosu hep bir ağızdan sivil anayasa nakaratını tekrar ediyor. Ki dikkat ediniz demokratik anayasa bile diyemiyorlar. Çünkü bu düzenden demokrasi çıkmayacağını en iyi onlar biliyorlar. Yoksulluk yolsuzluk hukuksuzluk ve adaletsizlik anayasadan değil yönetim anlayışından kaynaklanıyor. Ayrıca yapılan anayasa değişikliklerinin çoğunu da 22 yıldır iş başında bulunan iktidar yani sizler gerçekleştirdiniz. 2010’daki anayasa değişikliği ile devlet yönetimine ve yargıya FETÖ'yü ortak ettiniz. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün yaşanmasına vesile oldunuz. 2017’de olağanüstü hal koşullarında zat’a mahsus bir anayasa değişikliği yaparak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin anayasal çerçevesini de siz belirlediniz, iktidar sahiplerine sesleniyorum. 2018’den beri bu milletin başına tek adamlığı da siz yani iktidarınız bela etmiştir.

Ayrıca neden şikayet edersiniz ki? Bizleri hayatımızın baharında zindanlara gönderen askeri darbeler, sizleri saraylara taşıdı işte. Yürürlükte olan 1982 Anayasası'nda askeri vesayet yok değil, elbette var. Var ama askeri yönetimlerin vesayetinden ziyade, yaptığınız anayasa değişikliklerinden kaynaklı olarak Recep Tayyip Erdoğan vesayeti var. Gelin doğru bir iş yapmak isterseniz biz hazırız. Bu Anayasa'dan bütün vesayetlerin izlerini birlikte silelim. İşe de Tayyip Erdoğan vesayetini kaldırmakla başlayalım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye adlandırılan 'Tayyipizmden' Türkiye'yi elbirliği ile kurtaralım.

Yoksulluk, yolsuzluk, hukuksuzluk ve adaletsizlik, anayasadan değil, yönetim anlayışından kaynaklanıyor.

Gereksiz tartışmalara hiç gerek yok 60’lara, 71’lere, 80’lere dönmenin de anlamı yok! 1982 Anayasa'sında değişmemiş sadece 58 madde var. O maddelerde askeri vesayetle falan ilgili değil. Ayrıca yapılan Anayasa değişikliklerinin çoğunu da 22 yıldır işbaşında bulunan iktidar yani sizler gerçekleştirdiniz.

Sokak hayvanları meselesi

Bunca yapay tartışma yetmemiş gibi, gündemi şişirmek için bu sefer de karşımıza sokak hayvanları meselesi çıkıyor. Türkiye’de başıboş köpek sayısı dört milyonu aşmış.

İYİ Parti olarak bugüne kadar sayısız yasa teklifi, araştırma önergesi ve yazılı soru önergesi verdik. Derneklerle, barınaklarla görüştük. Dertlerini dinledik. Çözümler geliştirdik. Hayvan hakları yasası çıkmalı dedik. Kontrol ve kısırlaştırma gerekiyor dedik. Bu hususlarda büyük gayret gösteren öncelikle milletvekillerimize ve emek veren tüm partili arkadaşlarıma huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Bu işten hepiniz sorumlusunuz ve bu sorumsuzluğunuzu bu topluma “Peki kim ölsün” sorusunu sordurarak üzerinizden atamazsınız! Ne çocuklarımızın, ne insanımızın can güvenliğini, ne hayvan sevgimizi ne de hayvanların canını, sizin kapasitesizliğinize, kalpsizliğinize ve vicdansızlığınıza terk ve tercih edecek değiliz!

Meselenin çözümü bellidir. Öncelikle iyi niyet gereklidir. Sonra merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında sivil toplum ve gönüllüler arasında koordinasyon ve işbilirliği gereklidir. Sonra, yapılacak şeyin formülü bellidir: “Topla, kısırlaştır, aşıla, koru”

Bu süreçte barınakların kapasitesi ve imkanları da arttırılmalıdır. Evcil hayvan ticareti tamamen yasaklanmalıdır. Hayvanlar takip edilmeli, onları sokağa terk edenlere yaptırım uygulanmalıdır.

Yani hayvan hakları yasası çıkartılmalıdır.

Ekonomi tepkisi

Biz, devlet olarak denetim görevini yapamıyoruz ve vergi kaybını önleyemiyoruz’un açık itirafıdır. Ekonomik sorunları düzeltmek deyince her zaman ilk düzeltecekleri emekliler, kamu çalışanları, dar, sabit ve orta gelirliler, işinde gücünde olup yyakta kalmaya çalışan vatandaşlar olmaktadır.

Açlık sınırı 20 bine, yoksulluk sınırı 60 bine dayandı. Görmüyorsunuz. Türkiye’dea asgari ücretle çalışanların yüzde 40’a varması ile bu oranın en yüksek olduğu ülke olmuşuz. Görmüyorsunuz!