Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç'ten kış uyarısı: Yakıt ve gaz bulabilecek miyiz; bulursak parasını ödeyebilecek miyiz?

"Tarımsal potansiyeli büyük bir ülke için bu oranda yüksek gıda fiyat artışını olağan göremeyiz"

08 Temmuz 2022 11:22

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda konuştu. Avdagiç, dünyada artan enerji fiyatlarına karşı kışa hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Sadece Türkiye’nin değil bütün Avrupa’nın önünde, kışa girerken iki önemli konu olduğunu söyleyen Avdagiç, “Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulursak bile parasını ödeyebilecek miyiz? Bu sadece Türkiye’nin değil tüm Avrupa’nın sorunu olacak. 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var Rusya tarafından” diye konuştu.

"Gıda fiyatlarındaki artışı olağan göremeyiz"

Dünya gazetesinden Merve Yiğitcan'ın haberine göre gıda fiyatlarına da değinen Avdagiç "Tarımsal potansiyeli büyük bir ülke için bu oranda yüksek gıda fiyat artışını olağan göremeyiz. Gıda fiyatları tüm dünyada rekor düzeylerde arttı, artmaya da devam etmesi bekleniyor. Ancak mevcut tablo, dünyanın artık stratejik bir sektör olarak gördüğü tarım ve gıda sektörüne yönelik politikaları yeniden ve radikal bir biçimde gözden geçirmemiz gerektiğine işaret ediyor" dedi.