Dünya

İtalyan hükümet yetkilisi hakkında eser kaçakçılığından soruşturma başlatıldı

16 Ocak 2024 10:57

T24 Dış Haberler

İtalyan hükümet yetkilisi ve ünlü sanat eleştirmeni Vittorio Sgarbi 17. yüzyıldan kalma çalıntı bir tabloyu bulundurmak ve sergilemekle suçlandı. Sgarbi hakkında tabloyu 2021'deki bir sergiye dahil ettikten sonra çalıntı eserleri aklamak suçundan soruşturma başlatıldı.

Rutilio Manetti'nin tablosu, İtalya'nın kuzeyindeki Piedmont bölgesindeki bir kalede sergileniyordu. Sgarbi, iddialara göre tablonun kökenini gizlemek amacıyla tablonun üst köşesine bir mum ekleyerek tabloyu değiştirmekle de suçlandı. Politikacı, tabloyu annesinin yirmi yılı aşkın bir süre önce satın aldığı bir villayı restore ederken bulduğunu söylerken, tablonun orijinal olduğunu, 2013 yılında çalınan tablonun ise kopya olduğunu iddia etti. 

İddialar, İtalyan televizyon programı Report'un soruşturmasında ortaya çıktı. Tablonun çalındığını bildiren kalenin sahibi gazetecilere, tuvalin 2013 yılında çerçeveden kesildiğini söyledi. Kale sahibi ayrıca Sgarbi'nin yakın bir arkadaşının daha önce mülkü ziyaret ettiğini ve eseri satın almakla ilgilendiğini ifade etti.

Daha sonra siyasetçinin başka bir arkadaşının hasarlı "Aziz Petrus'un Yakalanması" tablosunu bir restoratöre devrettiğinin tespit edildiği belirtildi. Üzerinde 2013 yılında Piedmont kalesinin çerçevesinden kesilen kanvas parçasıyla aynı şekle sahip bir delik olduğu da söylendi. Restore edilen eser 2021 yılında Sgarbi tarafından sergilendiğinde, resmin üst köşesinde sonradan eklenen bir mum da bulunuyordu.

Sgarbi, aynı zamanda Fransız sanatçı Valentin de Boulogne'a atfedilen ve Montecarlo'da polis tarafından ele geçirilen 5 milyon euro değerindeki bir tablo tabloyu yasa dışı olarak ihraç ettiği gerekçesiyle bir savcı tarafından da soruşturuluyor.