Dünya

İtalya, UNRWA'nın Gazze'deki faaliyetleri için fon sağlamaya devam edecek

Tajani, Mustafa'ya Roma'nın "Filistin halkı için toplam 35 milyon Avro (38 milyon Dolar) tutarında yeni bir fon ayarladığını" bildirdiğini söyledi

25 Mayıs 2024 14:09

T24 Dış Haberler

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede Roma'nın Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı'na (UNRWA) finansman sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

AFP haberine göre Tajani, "İtalya, Filistinli mültecilere yardım amaçlı belirli projelerin finansmanını yeniden başlatmaya karar verdi, ancak bunun için tek bir kuruşun bile terörizmi destekleme riskini ortadan kaldıracak sıkı kontrollerden geçmesi gerekiyor" dedi.

Tajani, Mustafa'ya Roma'nın "Filistin halkı için toplam 35 milyon Avro (38 milyon Dolar) tutarında yeni bir fon ayarladığını" bildirdiğini söyledi.

"Bunun 5 milyon eurosu UNRWA'ya tahsis edilecek" diyen Tajani, geri kalan 30 milyon euronun ise BM yardım kuruluşlarıyla koordinasyon halinde İtalya'nın "Gazze için Gıda" girişimine tahsis edileceğini açıkladı.

Gazze'ye yapılan yardımların neredeyse tamamını koordine eden UNRWA, İsrail'in 13 bin Gazze çalışanından yaklaşık bir düzinesini 7 Ekim'de Hamas tarafından İsrail'e yapılan saldırıya karışmakla suçladığı Ocak ayından bu yana kriz içinde.

Bu durum, aralarında en büyük bağışçı ABD'nin de bulunduğu pek çok ülkenin ajansın finansmanını aniden askıya almasına ve Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarını tehdit etmesine yol açtı.

Fransa'nın eski dışişleri bakanı Catherine Colonna önderliğinde UNRWA hakkında yapılan bağımsız bir inceleme, "tarafsızlıkla ilgili bazı sorunlar" tespit etti ancak İsrail'in önde gelen iddiaları için "henüz destekleyici kanıtlar sunmadığını" söyledi.