Dünya

İtalya Başbakanı Meloni: "İtalya, her zaman bir Filistin devletinden yana olmuştur"

"İsrail Başbakanı'nın bu konuyla ilgili ifade ettiği tutumu paylaşmıyorum"

24 Ocak 2024 20:51

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu'nun bağımsız Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu belirtmesine katılmadığını söyledi.

Meloni, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda "Başbakan'a sorular" oturumuna katıldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kısa süre önce ifade ettiği "bağımsız Filistin devletinin kurulmasına" karşı olduğu hatırlatılarak, İtalya'nın bu konuya dair politikasına ilişkin bir soru üzerine Meloni, "İtalya, her zaman bir Filistin devletinden yana olmuştur. Bu nedenle, İsrail Başbakanı'nın bu konuyla ilgili ifade ettiği tutumu paylaşmıyorum" dedi.

Meloni, böyle bir şeyin tek taraflı olarak talep edilemeyeceğini, ön şart olarak "muhatapların, İsrail'in güvenlik içinde yaşama hakkının tanıması gerektiğini" ifade etti.

Meloni, ayrıca Gazze'ye yardım götüren ilk ülkelerden biri olduklarını dile getirerek, Filistinli çocukların İtalya'daki hastanelerde tedavi edilmelerine yönelik bir çalışmalarının da olduğunu kaydetti.

Öe yandan söz konusu oturumda ülkede iç gündemi ilgilendiren konularda Başbakan Meloni ile muhalefet liderleri arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.

İsrail'e açık destek veren İtalya'daki Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, son haftalarda sıkça "iki halk, iki devletli çözüm" vurgusu yapmaya başladı.

Diğer taraftan, İtalya'nın hemen hemen her hafta en az bir kentinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının protesto edildiği, Filistin'e destek gösterileri yapılıyor. (AA)