Ekonomi

İsviçre'nin en büyük iki bankası UBS ve krizdeki Credit Suisse'in birleşmesi gündemde

17 Mart 2023 13:11

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İsviçre'nin en büyük iki bankası olan UBS ve bankacılık krizinin merkezinde bulunan Credit Suisse'in birleşmesine iki banka da karşı çıkarak birleşmeyi son çare olarak değerlendiriyor.

Haberde belirtilen detaylara göre İsviçre'nin rekabetçiliği artırmak için 2 küresel bankanın olmasına sıcak bakıyor. Krizin merkezinde bulunan Credit Suisse'in farklı bir yol olarak sadece varlık yönetimi birimini UBS veya başka bir bankaya satıp yatırım bankacılığı birimi için ayrı bir satış yapabileceğini, hatta bu birimi kapatabileceğini belirtildi.

Credit Suisse, UBS ve İsviçre hükümetinin haber için görüş vermeyi reddettiği belirtildi.

Ne olmuştu?

ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı.

İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20'yi aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı.

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.