Dünya

İsveç Yüksek Mahkemesi, FETÖ soruşturmasından aranan iki kişinin iadesi talebini reddetti

13 Temmuz 2023 17:35

İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin FETÖ soruşturmasından aranan iki kişinin iadesine dair talebini reddetti.

Gerekçeyle ilgili yapılan açıklamada,"Yüksek Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilmesinin Terörizm Yasası kapsamında cezai sorumluluk için gerekli olan bir katılım sebebi olarak değerlendirilebileceğini düşünmemektedir" denildiği öğrenildi.

Türkiye, FETÖ soruşturması kapsamında aranan iki Türkiye vatandaşının İsveç'ten iadesini istemişti. İadesi istenen kişilerin, Bylock uygulamasını indirip kullanmakla suçlandığı öğrenildi.

euronews'te yer alan habere göre, İsveç'in en yüksek adli mercii konumundaki Yüksek Mahkeme, Türkiye'nin FETÖ soruşturması kapsamında iade talebini yasal engeller bulunduğuna hükmederek reddetti.

Kararın, İsveç'in NATO üyeliği sürecinden sonra Ankara ile Stockholm hattında yeni bir krize neden olabileceği belirtildi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "Yüksek Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilmesinin Terörizm Yasası kapsamında cezai sorumluluk için gerekli olan bir katılım sebebi olarak değerlendirilebileceğini düşünmemektedir. Bu nedenle, çifte suçluluk şartı oluşmamıştır ve iadenin önünde engeller bulunmaktadır. Bu iki kişi aynı zamanda mülteci statüsüne sahiptir ve iade edilmeleri halinde (Türkiye'de) zulüm görme riskiyle karşı karşıyalardır. Cumhuriyet Savcılığı da ilk kararında iade talebini reddetmiştir" denildi.

İsveç kamu yayın kuruluşu SVT'nin, "Yüksek Mahkeme Türkiye'ye iadeleri durdurdu" başlığıyla haberi aktardığı öğrenildi.