Dünya Basınında Bugün

İstihbarat belgelerinde "Rusya, Batı'yı göçmen akınına uğratıyor" iddiası; cenaze evleri, Navalni'nin naaşını taşımayı reddediyor | Dünya Basınında Bugün

01 Mart 2024 09:22

T24 Dış Haberler

Britanya merkezli The Telegraph, Rusya'nın Avrupa'ya göçü kontrol etmek ve "silahlandırmak" için özel milisler kullandığını iddia etti. Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı, sınır dışı edilen ilk 300 kişinin her biri için vergi mükelleflerine 1.8 milyon sterline mâl olacak. İsrail güçleri, Gazze'de yardım kamyonları etrafında toplanan kalabalığa ateş açarak çok sayıda kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açtı. İsrail ordusu ölümlerin çoğunu izdihama bağladı. Mahsa Amini'nin ölümünün ardından zorunlu başörtüsü yasaları nedeniyle 2022'de düzenlenen kitlesel protestolardan bu yana İran'da ilk kez parlamento seçimleri düzenleniyor ve seçimlere kaç kişinin katılacağı merak konusu. Moskova'daki cenaze evlerinin, cezaevinde öldüğü duyurulan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin cenazesinin halka açık anma töreninin yapılacağı kiliseye götürmeyi reddettiği öğrenildi. 

1 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Rusya, Batı'yı göçmen akınına uğratıyor

Britanya merkezli The Telegraph, Rusya'nın Avrupa'ya göçü kontrol etmek ve "silahlandırmak" için özel milisler kullandığını iddia etti. 

Gazete, Rus ajanlarının göçmen akışını kontrol etmek için Libya'daki eski milislerden oluşan "15 bin kişilik bir sınır polis gücü" kurma planlarını detaylandıran istihbarat belgelerine ulaştığını yazdı. 


The Guardian | Ruanda programı her bir sınır dışı edilen için 1,8 milyon sterline mâl olacak

Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı, sınır dışı edilen ilk 300 kişinin her biri için vergi mükelleflerine 1.8 milyon sterline mâl olacak.

Ulusal Denetim Ofisine verilen rakamlara göre planın toplam maliyeti 500 milyon sterlinden fazla. Britanya, Ruanda'ya hiç kimseyi göndermese bile, Sunak beş yıllık anlaşma boyunca kamu kesesinden 370 milyon pound ödemeyi kabul etti.


The New York Times | Gazze'de çaresiz kalabalığın üzerine ateş açıldı; çok sayıda kişi öldü

İsrail güçleri Perşembe günü Gazze'de yardım kamyonları etrafında toplanan kalabalığa ateş açarak çok sayıda kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açtı. İsrail ordusu ölümlerin çoğunu izdihama bağladı. 

Gazze Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin "katliamında" 100'den fazla kişinin öldüğünü ve 700 kişinin de yaralandığını söyledi.


Al Arabiya | İran'da 2022 protestolarından bu yana ilk parlamento seçimi için oy verme işlemi başladı

İran'da İslami Danışma Meclisi'nin (parlamento) 12. dönemi ve Liderlik Uzmanları Meclisi'nin 6. dönemi için oy kullanma işlemleri başladı. 

Mahsa Amini'nin ölümünün ardından zorunlu başörtüsü yasaları nedeniyle 2022'de düzenlenen kitlesel protestolardan bu yana İran'da ilk kez parlamento seçimleri düzenleniyor ve seçimlere kaç kişinin katılacağı merak konusu.


The Moscow Times | Cenaze evleri, Navalni'nin cenazesini kiliseye götürmeyi reddediyor

Moskova'daki cenaze evlerinin, cezaevinde öldüğü duyurulan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin cenazesinin halka açık anma töreninin yapılacağı kiliseye götürmeyi reddettiği öğrenildi. 

Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, "Tüm cenaze hizmetleri, Alexei'nin cenazesini hiçbir yere götürmemeleri için onları tehdit eden kimliği belirsiz kişilerden telefonlar alıyor" dedi.